Titel

Historiek Japanse tuin

Historiek Japanse tuin

Historiek

De geschiedenis van de tuin gaat terug tot in het jaar 1985, het moment waarop de stad Hasselt en de Japanse stad Itami een vriendschapscharter ondertekenden, waardoor de twee ‘zustersteden’ werden.

Onmiddellijk daarna werd hard gewerkt aan de concrete realisatie van deze jumelage en werden tal van initiatieven genomen die de spontane relatie een solide basis zouden geven, waaronder bijvoorbeeld de jaarlijkse studentenuitwisselingen. Op voorstel van Itami, streefde men naar een blijvende symbolische aanwezigheid van beide culturen in de twee zustersteden. Hasselt besloot om een torenbeiaard te schenken en Itami bedacht het idee van een Japanse tuin in Hasselt.

De Japanse architect Inoue Takuyuki werd in Hasselt uitgenodigd om de locatie voor de tuin te kiezen. Al snel bleek dat dit geen klein stadstuintje zou worden, zoals eerst gedacht, maar wel een Japanse tuin van 2,5ha op de plaats waar zich vroeger niets anders dan een weiland bevond.

De financiële en materiële inbreng hiervoor is opgebracht door Itami, die daarvoor partners zocht en vond in de Japanse bedrijfswereld. Om de resterende kosten te dragen, heeft de stad Hasselt een beroep kunnen doen op de belangrijke inbreng van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en voor wat het niet gesubsidieerde gedeelte betrof, werden partners gevonden bij Japanse instellingen, Vlaamse bedrijven en vestigingen van Japanse firma’s in België.

Daarna begon de aanleg van de tuin. De oorspronkelijke beplanting in de tuinzone werd zoveel mogelijk behouden, wat het respect van de Japanners voor de natuur benadrukt. Daarnaast werden nog heel wat bomen en heesters bij geplant, stenen uit Oostenrijk naar Hasselt gehaald en op doordachte wijze in de tuin geplaatst, bruggetjes gebouwd, riviertjes en een waterval aangelegd en nog een aantal traditionele Japanse gebouwen gebouwd. Voor deze laatstgenoemde gebouwen werd al het materiaal overgebracht uit Japan, met uitzondering van elektrische leidingen, alarminstallatie en sanitair. De volledige realisatie van de tuin, van de eerste spadesteek tot de inhuldiging op 20 november 1992 duurde 250 werkdagen.

Meer weten over de historiek? Er zijn 2 boeken gepubliceerd over de Japanse Tuin. Het eerste boek is gratis raadpleegbaar.

Hieronder vind je ook een videofragment gemaakt tijdens de eerste openingsdagen van de Japanse Tuin.

Abonneer

Email: