Doe aan erfgoed!

Wil je tijdens deze coronacrisis toch nog aan erfgoed doen? Dat kan! Het Stadsmus zorgt elke week voor een creatieve opdracht om je erfgoedhonger te stillen. 

7/5: bewaar je omgeving als schilderij

Heel wat schilders* schilderden wat ze zagen: een persoon, een landschap, wat fruit op de tafel, ... Ze legden hun omgeving vast met verf op doek. En kaderden dit in om nog lang naar te kijken. Dat doen wij deze week ook! We leggen vast hoe onze omgeving er nu uitziet.

Alleen hoef jij er geen verf of kwast voor te gebruiken (al mag dat natuurlijk wel), maar wel je smartphone of fototoestel. Download de kader hiernaast, knip het roze gedeelte eruit en ga met je fotokader én smartphone/fototoestel op pad. Binnen of buiten? Dat kies je zelf. Zoek een onderwerp dat je zou willen inkaderen om te bewaren, hou de kader ervoor en druk af. Je digitale schilderij is klaar om later nog honderden keren te bekijken!

Deel zeker je beste creaties met ons op facebook of via hetstadsmus@hasselt.be.

* Nood aan inspiratie? Neem een kijkje naar de schilderijen in onze collectie.  
 

Bewaar je omgeving als schilderij

30/4: virtuele zoektocht

Ga met het hele gezin virtueel op zoektocht in onze expo 'Ménage à deux'*. Hieronder zie je een aantal details uit de tentoonstelling. Vind jij ze alle zes terug?

Als kers op de taart verstopten we nog een wit eierdopje met een roze mus erop in de expo. Wie ontdekt het als eerste? Laat ons zeker weten via hetstadsmus@hasselt.be waar je het eierdopje vond en wie weet... win je dan een mooie prijs!
 

* De tentoonstelling brengt stukken uit de collectie van Het Stadsmus samen met hedendaagse kunstwerken. Omdat je niet naar Het Stadsmus mag komen, kan je de tentoonstelling virtueel bezoeken. Dat kan hier

 

23/04: Maak je eigen zwaard, net zoals dat van graaf Arnold (voor kinderen tot 12 jaar)

Vandaag hebben we een opdracht voor alle stoere ridders en dappere jonkvrouwen onder ons! We namen een kijkje in onze collectie en kwamen daar dit schilderij* tegen. In het midden zie je graaf Arnold van Loon. Hij draagt een maliënkolder, een hemd gemaakt van ijzeren ringetjes, en – als je goed kijkt – ook een zwaard. Leef je in hem in: trek een maliënkolder (of een grijs t-shirt) aan en grijp je zwaard. Heb je dat niet, dan maak je dat toch lekker zelf! Bekijk daarvoor onderstaand stappenplan of ons filmpje op facebook


Stuur ons zeker je resultaat door via hetstadsmus@hasselt.be. En wie weet win je dan wel een leuke prijs…

* Godfried Egide Guffens ‘De overhandiging van het vrijheidscharter aan de stad in 1232 door Arnold IV, graaf van Loon'. Onze provincie zag er in de middeleeuwen helemaal anders uit. Een groot deel van dit gebied behoorde toen bij het graafschap Loon. De graaf van Loon stond aan het hoofd ervan. Hier zien we graaf Arnold IV die de stedelijke vrijheden geeft aan Hasselt. Dat betekent dat Hasselt zich vanaf toen een stad mocht noemen. 
 

Stappenplan 'maak je eigen zwaard'

16/4: Vul het schilderij aan

In de collectie van ons museum zitten veel schilderijen. De meesten zijn al redelijk oud. Wij willen ze graag deze week wat moderner maken. Daarom wisten we een deel uit.

Wat draagt Pauline Raick* in haar armen? Wat ligt er in het mandje op de tafel van Pierre Cox? En hoe ziet het kostuum van dokter Louis Willems eruit? Scherp je kleurpotloden, dop je penselen in de verf, laat je creativiteit de vrije loop en vul de open plekken opnieuw in. 

We zien graag je resultaat! Bezorg het ons via hetstadsmus@hasselt.be of post het onder het facebookbericht. De tofste inzendingen krijgen een leuke prijs!

* We kozen voor de volgende schilderijen. Wil je zien of je creatie lijkt op wat de schilder ervan maakte? Of wil je er meer over weten? Klik dan op de titel van het schilderij.

9/4: Maak een levend schilderij

Het Stadmus heeft veel schilderijen in zijn collectie. Die zijn meestal lang geleden gemaakt. Toch kunnen we ons er ook nu nog in inleven. En dat doen we deze week letterlijk! Kies hieronder een schilderij uit en beeld het uit. Deze week kiezen we voor schilderijen van Godfried Guffens*.  

Verzamel kleren en attributen (en ja, daar mag ook wc-papier bij zitten!), maak een opstelling, poseer als een volleerd model - alleen of met het hele gezin. En natuurlijk maak je er een foto van. Welk schilderij vind jij het beste? Dat van de schilder of dat van jou? 

Laat er ons ook van meegenieten. Stuur het naar hetstadsmus@hasselt.be of post het met #hetstadsmus. Je inzending wint een superleuk Het Stadsmuskwartet. 

*Godfried Guffens (1823-1901) was een kunstschilder, geboren in Hasselt. Naast schilderijen maakte hij ook glasramen en grote muurschilderingen. Wij kozen voor jullie de schilderijen 'Portret van Carmenelle', 'Portret dame met lorgnet', 'Kopie van fresco de Massacio', 'De drie ondeugden' en 'De overhandiging van het vrijheidscharter aan de stad in 1232 door Arnold IV, graaf van Loon' uit. 

2/4: Verbind de punten

Deze week hebben we een bekende, maar toch uitdagende, opdracht voor jullie: verbind de punten. Geschikt voor klein en groot!

We toverden 2 van onze museumstukken om tot een tekening met punten. Maak je er maar eentje of toch liever allebei? Verbind erop los en ontdek welke objecten we zoeken. 

Gevonden? Stuur dan je tekening mét de naam van het museumstuk dat we zoeken door via hetstadsmus@hasselt.be. Je verdient er een superleuk Hetstadsmus-kwartetspel* mee. 

* De gezochte museumstukken spelen ook hier een rol in. Het kwartetspel krijg je toegestuurd via mail (zelf af te drukken). 

Het Stadsmus - verbind de punten 1
Het Stadsmus - verbind de punten 2

26/3: Wat zeggen de personages op ons schilderij?

De personages op het schilderij 'Het mirakel van de schaliedekker'* staan normaal elke dag voor je klaar in het museum. Maar omdat er geen bezoek komt, ziet niemand het verhaal dat ze vertellen. Scherp daarom deze week je schrijfkunsten aan en bedenk wat de personages tegen elkaar vertellen. Dat mag gaan over wat je op het schilderij ziet, over de coronacrisis, over voetbal of... Gebruik je fantasie. Het schilderij en de tekstballonnen kan je hieronder downloaden. Bezorg ons jouw meesterwerk (een foto of ingescand) op hetstadsmus@hasselt.be. De inzendingen krijgen via mail een superleuk kwartetspel van Het Stadsmus toegestuurd.  

* Wie dit schilderij maakte, weten we niet. Maar we weten wel wat het voorstelt: de redding van de schaliedekker, een oud woord voor dakwerker. Zie je hem rechts bovenaan het schilderij? Terwijl hij een dak repareerde, viel hij plots. Tijdens zijn val riep hij de hulp in van de Virga Jesse. (Zo noemen ze in Hasselt Maria, de moeder van Jezus). Die hoorde hem en hielp hem. De schaliedekker bleef hangen aan de goot. Zo konden anderen hem met een ladder van het dak afhelpen. Een echt wonder, niet? 

Doe aan erfgoed: wat zeggen de personages?

19/3: kleur de Langeman! (voor kinderen tot 12 jaar)

Deze week bieden wij je een kleurplaat van onze Langeman* aan. Want hij weet als geen ander wat het is om binnen te zitten. Daarom heeft hij een kleurplaat van zichzelf gemaakt. Versier de tekening, teken hem over, verzin er een knotsgekke achtergrond bij of laat de Langeman iets zeggen. Alles kan en alles mag. 

Download de tekening (dat doe je door met je linkermuisknop erop te klikken en op 'afbeelding opslaan als' te klikken). Uiteraard ziet de Langeman ook graag de resultaten. Bezorg ons daarom jouw meesterwerk via hetstadsmus@hasselt.be. De 5 mooiste inzendingen winnen een knutselpakket dat we je binnenkort opsturen.  

* Ken jij de Langeman, ook wel Don Christophe genoemd? Hij is een Hasseltse reus, gemaakt uit hout, papier en karton. Hij is al heel oud, want hij is geboren in 1810. Hij woont in Het Stadsmus, in een grote, houten kist. Nu, tijdens de coronacrisis, moet hij natuurlijk binnen blijven, maar ook anders komt hij bijna niet buiten. Enkel om de 7 jaar, tijdens de Virga Jessefeesten. Dan deelt hij erwtensoep uit. Of bij speciale gebeurtenissen, zoals wanneer de koning langskomt.

Kleur de Langeman!