Wil je tijdens deze coronacrisis toch nog aan erfgoed doen? Dat kan! Het Stadsmus zorgt elke week voor een creatieve opdracht om je erfgoedhonger te stillen. 

26/3: Wat zeggen de personages op ons schilderij?

De personages op het schilderij 'Het mirakel van de schaliedekker'* staan normaal elke dag voor je klaar in het museum. Maar omdat er geen bezoek komt, ziet niemand het verhaal dat ze vertellen. Scherp daarom deze week je schrijfkunsten aan en bedenk wat de personages tegen elkaar vertellen. Dat mag gaan over wat je op het schilderij ziet, over de coronacrisis, over voetbal of... Gebruik je fantasie. Het schilderij en de tekstballonnen kan je hieronder downloaden. Bezorg ons jouw meesterwerk (een foto of ingescand) op hetstadsmus@hasselt.be. De inzendingen krijgen via mail een superleuk kwartetspel van Het Stadsmus toegestuurd.  

* Wie dit schilderij maakte, weten we niet. Maar we weten wel wat het voorstelt: de redding van de schaliedekker, een oud woord voor dakwerker. Zie je hem rechts bovenaan het schilderij? Terwijl hij een dak repareerde, viel hij plots. Tijdens zijn val riep hij de hulp in van de Virga Jesse. (Zo noemen ze in Hasselt Maria, de moeder van Jezus). Die hoorde hem en hielp hem. De schaliedekker bleef hangen aan de goot. Zo konden anderen hem met een ladder van het dak afhelpen. Een echt wonder, niet? 

Doe aan erfgoed: wat zeggen de personages?

19/3: kleur de Langeman! (voor kinderen tot 12 jaar)

Deze week bieden wij je een kleurplaat van onze Langeman* aan. Want hij weet als geen ander wat het is om binnen te zitten. Daarom heeft hij een kleurplaat van zichzelf gemaakt. Versier de tekening, teken hem over, verzin er een knotsgekke achtergrond bij of laat de Langeman iets zeggen. Alles kan en alles mag. 

Download de tekening (dat doe je door met je linkermuisknop erop te klikken en op 'afbeelding opslaan als' te klikken). Uiteraard ziet de Langeman ook graag de resultaten. Bezorg ons daarom jouw meesterwerk via hetstadsmus@hasselt.be. De 5 mooiste inzendingen winnen een knutselpakket dat we je binnenkort opsturen.  

* Ken jij de Langeman, ook wel Don Christophe genoemd? Hij is een Hasseltse reus, gemaakt uit hout, papier en karton. Hij is al heel oud, want hij is geboren in 1810. Hij woont in Het Stadsmus, in een grote, houten kist. Nu, tijdens de coronacrisis, moet hij natuurlijk binnen blijven, maar ook anders komt hij bijna niet buiten. Enkel om de 7 jaar, tijdens de Virga Jessefeesten. Dan deelt hij erwtensoep uit. Of bij speciale gebeurtenissen, zoals wanneer de koning langskomt.

Kleur de Langeman!