Bezoek Het Stadsmus met je klas

Klassen

Ontdek hieronder onze brede waaier aan educatieve programma's. We ontvangen je graag met je klas in het museum. Steeds per klasbubbel en - uiteraard - in veilige omstandigheden. Natuurlijk kan je ook nog steeds onze luisterwandeling in de stad reserveren met je klas. 

Lees zeker voor je jouw klasbezoek boekt ook even de algemene voorwaarden:

Op zoek naar de Langeman

Educatief programma 'Op zoek naar de Langeman' (5 - 8 jaar)

De Langeman heeft zich verstopt in ons museum. Wie is hij? Hoe ziet hij eruit? En waarom heeft hij zich verstopt? Luister naar de verhalen over deze vreemde man en speur naar collectiestukken die iets met hem te maken hebben.

 • Max. 25 leerlingen per gids
 • € 5 per leerling met een minimum van €60 (€4 voor Hasseltse scholen)
Het Stadsmus scholen het geheim van de troubadour

Educatief programma 'Het geheim van de troubadour' (8 - 10 jaar)

We vonden een mysterieuze middeleeuwse perkamentrol in het museum. Uit de inhoud van het perkament blijkt dat er in Het Stadsmus een geheim verborgen ligt! De spelers worden door de troubadour uitgedaagd om dat geheim te ontdekken.

 • Max. 25 leerlingen per gids
 • € 5 per leerling met een minimum van €60 (€ 4 voor Hasseltse scholen)
Het Stadsmus scholen luisterroute 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'

Luisterwandeling 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet...' (8 - 12 jaar)

Een geheimzinnige stem neemt je mee op tocht langs door Hasselt. Hij vertelt grappige, spannende en griezelige verhalen die je op een andere manier naar de stad laten kijken. En onderweg los je opdrachten op. Kom helemaal in de sfeer met deze verhalen over Hasselt van Ed Franck en Kolet Janssen, ingesproken door Warre Borgmans en Ianka Fleerackers!

 • €2/kind
 • Je kan ook met je eigen mp3-speler of smartphone op pad gaan (zonder verrassing op het einde) en het plannetje hieronder downloaden. De fragmenten kan je hier beluisteren of je kan ze opvragen via een mail naar hetstadsmus@hasselt.be
Het Stadsmus: met de klas naar de Beiaardtoren

Met de klas naar de Beiaardtoren (8+)

Meer dan 168 trappen brengen je van de begane grond naar een adembenemend uitzicht over Hasselt. Een gids neemt je mee op een interessante reis langs techniek, muziek, rekenen, ... Onderweg ga je actief aan de slag: een uurwerk in werking zetten, boodschappen beieren op kleine klokjes, een oude beiaard bespelen én een luiklok luiden. En dan kom je in de klokkengalerij, met zicht op Hasselt. Vind jij alle markante gebouwen terug? 

 • max. 15 leerlingen per gids
 • Lagere scholen: gratis toegang + € 60 voor de gids (gratis gids voor Hasseltse scholen)
 • Secundaire scholen: € 2 p.p. + € 60 voor de gids (gratis gids voor Hasseltse scholen)
Klas bouwt Hasselt

Educatief programma 'Klas bouwt Hasselt' (10 - 12 jaar)

In dit programma dagen we de derde graad uit om Hasselt na te bouwen. Hiervoor moeten de leerlingen het ontstaan en de groei van Hasselt nog eens overdoen. Zij spelen dit spel aan de hand van tegelgrote kaarten op een tijdlijn. Deze passen in een groot, leeg raster.

 • max. 30 leerlingen per gids
 • € 5 per leerling met een minimum van € 60 (€ 4 voor Hasseltse scholen)
Dood en begraven

Zoektocht op het Oud Kerkhof 'Dood en begraven' (10 - 12 jaar)

De beschermde 19de-eeuwse parkbegraafplaats heeft een prachtige funeraire architectuur en typische groene aspecten. Kinderen worden spelenderwijs geconfronteerd met thema’s als begraven en begraven worden, rituelen en symbolen, funeraire architectuur en typische flora van het Oud Kerkhof.

 • max. 24 leerlingen
 • €15 per spelkoffer (+ € 25 waarborg) - op voorhand door de leerkracht af te halen in Het Stadsmus
Educatief pakket Bacongo Limburg

Educatief pakket 'Bacongo Limburg' (5de - 6de jaar secundair)

Herinneringen aan Congo en Limburg tijdens de koloniale periode: geef ze door aan toekomstige generaties met ons educatief pakket. Bovendien geven de eindtermen van het secundair onderwijs een centrale plaats aan het Belgische koloniale verleden. Er is dus geen beter moment om hier in je klas bij stil te staan.

Het project Bacongo Limburg blikt terug op de Belgische koloniale periode in Congo (1908-1960). Met dit pakket heb je meteen hands-on materiaal om aan de slag te gaan in je klas. Het brengt dit stukje actuele geschiedenis tot leven op een evenwichtige en meerstemmige manier met een virtueel bezoek aan de expo, een reportageopdracht en debat.

Ga met dit pakket aan de slag op Klascement

 • voor leerlingen van het 5de en 6de middelbaar
 • gratis

 

Picknicken in Het Stadsmus

Picknick in Het Stadsmus

Omwille van de coronamaatregelen is een picknick in ons museum enkel mogelijk in combinatie met een museumbezoek. 

 • De leerlingen kopen een drankje in Het Stadsmus 
 • Op voorhand reserveren is noodzakelijk