kiewit

Van vijvers tellen tot galloways spotten: 10 natuurtips voor ‘groentjes’

Even op adem komen of een frisse neus halen? In en rond Hasselt zijn er tal van groene plekjes waar je heerlijk kunt picknicken, hardlopen, zonnebaden of de kinderen kunt laten ravotten. Dus, alle zon-, rust- en natuuraanbidders opgelet: wij zetten de 10 mooiste en groenste plekjes rond Hasselt graag voor jullie op een rij. 

Japanse Tuin

Een aanrader als je … even helemaal zen wilt worden.

Je hoeft niet helemaal naar Japan af te reizen om te genieten van hun typische siertuinen. Je vindt er gewoon eentje hier in Hasselt! Kom helemaal tot rust in het prachtige landschap vol exotische bomen en struiken, grote koivijvers en kalme watervallen. De paviljoenen in het park vormen de geknipte locatie voor een stressvrije businessmeeting. Mis ook zeker niet de prachtige kersenbloesems in de lente: Limburgse natuurpracht meets Oosterse zen.

Japanse Tuin

Kadettenplein

Een aanrader als je … een goed bewaard geheim wilt ontdekken.

Een paar stadsstraten, een steegje, en … hé, waar zijn we nu opeens terechtgekomen? Je staat op het Kadettenplein. Dit verscholen groene plekje is een welgekomen oase van rust voor wie even de drukte van de winkelstraten wil ontvluchten. Zittend op een bankje tussen de bomen kun je genieten van het getjilp van de vogels. Het charmante pleintje herbergt ook een paar opmerkelijke kunstwerken. Terug opgeladen om te gaan shoppen? Het plein ligt recht achter de familiezaak 2xKadet! Gastronomisch genieten kun je er ook, want het terras van restaurant Kookpunt geeft uit op het pleintje.

kadettensteeg

Domein Kiewit

Een aanrader als je … een dagje wilt genieten tussen dier en natuur. 

Wandelen, fietsen, spelen, speurtochten, eten en drinken, én een kinderboerderij bezoeken? Op Domein Kiewit kan het allemaal. Met maar liefst 130 hectare aan natuurpracht staat het gebied garant voor urenlang – wat zeggen we? Dagenlang! – vermaak. Ga paarden, ezels, gallowayrunderen en varkens spotten op de kinderboerderij, waar je ook alles te weten komt over vlinders, bijen en andere insecten. Heb je honger gekregen van al dat buitenplezier? Taverne Koe-Vert stilt je honger met heerlijke biologische streekgerechten. 

kiewit

Begijnhof Hasselt

Een aanrader als je … artistiek geprikkeld wilt worden. 

Dit ommuurde plein in het stadscentrum biedt een inspirerende clash tussen modern en oud: oorspronkelijk was het de historische woonplek van de begijnen, maar tegenwoordig staat hier het gloednieuwe architecturale gebouw van Z33 - het befaamde Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur. Verder is het er heerlijk en rustig verpozen in de binnentuin. Een unieke combinatie van natuur, cultuur en architectuur!

Begijnhof

Abdijsite Herkenrode

Een aanrader als je … wilt proeven van geschiedenis en natuur.

Al sinds 1179 siert Abdijsite Herkenrode het noordwesten van de regio Hasselt. Het is een bijzonder grote site met een al even omvangrijke geschiedenis, waar ook vandaag nog bijzonder veel te beleven valt. Bezoek het Belevingscentrum en de Kruiden- en Inspiratietuin, of ga gewoon op trektocht langs de weidse wandelpaden. De abdijsite vormt meteen het ideale startpunt voor heel wat wandelingen en fietstochten door natuurgebied De Wijers (zie verder). 

abdijsite herkenrode

Mombeekvallei

Een aanrader als je … vogels en vlinders wilt spotten.

In de Haspengouwse Mombeekvallei wemelt het van het leven. Een waar paradijs voor flora en fauna net buiten Hasselt. De vallei kronkelt zich als een groen lint door het landschap tussen Sint-Lambrechts-Herk en Alken. De perfecte plek om te picknicken, een flinke fietstocht te maken, of met de hond te wandelen. Of om andere beestjes te spotten.
 

mombeekvallei

Tuin van Het Stadsmus

Een aanrader als je … rustig thee wilt drinken in hartje stad.

In een prachtig gerestaureerd historisch gebouw bevindt zich stadsmuseum Het Stadsmus. Langs het zijpoortje kun je de aangrenzende stadstuin binnenwandelen en jezelf trakteren op een hapje en drankje op het terras. Dit pareltje is een groene oase met bloeiende klimrozen en bomen, rustgevende vogelgeluiden, en een fraaie selectie kunst. Regelmatig kun je er ook terecht voor gezellige performances en events.
 

tuin stadsmus

Prinsenhof Kuringen

Een aanrader als je … leuk én leerzaam wilt wandelen.

In Kuringen, nét buiten Hasselt, vind je het Prinsenhof, een kasteel uit de 14e eeuw omringd door fraaie tuinen waar je heerlijk kunt wandelen en genieten. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van deze burcht en haar huidige bewoners? Ga op verkenning met het online routeplan en je leert alles over deze mooie locatie. Tegelijk maak je kennis met alle beestjes die hier hun thuis vinden!
 

Prinsenhof

De Wijers

Een aanrader als je … een uniek stukje natuur wilt ontdekken (en goed kunt tellen ;)).

Geen mooiere plek om te fietsen en te wandelen dan De Wijers. Deze verzameling uitgestrekte waterlandschappen vind je ten noorden van Hasselt. ‘Het land van 1001 vijvers’, zoals het ook wel eens wordt genoemd, vormt de thuisbasis voor heel wat zeldzame fauna en flora. Trek op safari om dieren te spotten, of vlij je neer voor een rustige picknick in de zon. En wat denk je van een adembenemend panoramisch uitzicht? Klim gewoon even in een van de uitkijktorens!

Wat denk je? Voldoende inspiratie om eropuit te trekken? Spring anders gerust nog eens binnen bij Visit Hasselt.

De Wijers
Share this page: