Lore Langendries

Lore Langendries: op het kruispunt van kunst en juwelen. In Hasselt en ver daarbuiten.

Je vindt haar juwelen in sieradengalerijen in Zuid-Korea, Amerika, Australië, … en ja hoor, ook gewoon in Hasselt. Smaakmaker Lore Langendries maakt hedendaagse kunstsieraden die het traditionele beeld dat we hebben van juwelen in vraag stellen. Verwacht je dan ook niet aan een ‘gewone’ gouden ring of ketting. Wél aan (aaibare) kunstobjecten. “Die trouwens perfect draagbaar zijn”, drukt Lore Langendries ons op het hart.

Als je al licht nerveus wordt bij de gedachte aan je drukke agenda, moet je die van Lore Langendries zeker niet inkijken. “Er zijn inderdaad maar weinig vrije gaatjes. Ik geef les aan de studenten juweelontwerp van PXL-MAD, maar ook aan de leerlingen van kunsthumaniora PIKOH. De scholen liggen slechts op een steenworp afstand van elkaar, dus dat is wel handig. En het is heel tof om eerst aan die jonge leerlingen van het middelbaar les te geven, om hen enkele jaren later misschien weer tegen te komen aan de hogeschool. Vind je me niet op een van deze Hasseltse scholen, dan moet je de Grote Ring even oversteken. Daar heb ik mijn atelier.” Eentje met internationale allures nog wel. “Ik werk tegenwoordig in Maison Florida, een werkplaats voor kunstenaars in Quartier Canal. De wijk is een bonte mix van creatieve bedrijven en culturele organisaties. Ook concertzaal Muziekodroom ligt hier. Een fijne buurt, waar zowel overdag als ’s avonds altijd wel wat te beleven valt.”

Lore langendries

Aaibare juwelen

Maar, wat maakt Lore nu eigenlijk in dat atelier? “Wel, ik maak er kunstsieraden. En dan vooral kunstsieraden op basis van dierenhuiden. En neen, in tegenstelling tot bont, moeten er voor mijn ontwerpen geen dieren worden gedood! Ondertussen zijn de aaibare juwelen wel mijn handelsmerk geworden. Ze zijn het resultaat van mijn doctoraatsonderzoek dat ik in 2015 afrondde en waarin ik op zoek ging naar een manier om op een ambachtelijke, trage manier industriële machines in te zetten om zo unieke stuks te maken. Die invalshoek vormt nog steeds de basis voor het merendeel van mijn ontwerpen. En hoewel ik me ook al eens aan glas waagde, blijven de zachte juwelen toch mijn favoriet.” 

Lore Langendries

Kruispunt

Hedendaagse kunstsieraden noemt Lore ze heel bewust, maar betekent dat dan dat je ze niet kunt dragen? “Neen hoor, die draagbaarheid vind ik net ontzettend belangrijk. Maar het klopt dat mijn werk zich op een kruispunt van kunst en juwelen bevindt. Dat verklaart ook waarom je het enerzijds in kunstgalerijen vindt, en anderzijds in een sieradenwinkel als Multiple. Al is dit Hasseltse adresje in het Gouden Straatje ook eerder een belevingswinkel. De zaakvoerders zetten al jaren de schouders onder ontwerpers van unieke hedendaagse juwelen. Ze steunen me al sinds ik ben afgestudeerd in 2010.”

“Je vindt hier trouwens ook een zilveren ketting en bronzen armband van mijn hand.” Zonder dierenhuid? “Inderdaad, een beetje atypisch voor mij hè. Ik ontwierp ze tijdens mijn deelname aan Toegepast, een begeleidingstraject voor ontwerptalent van Z33, waaraan ik ooit deelnam. Over Z33 gesproken: heb je het nieuwe gebouw al gezien? Daar moet je zeker eens naartoe als je naar Hasselt komt. Een sterk staaltje internationale architectuur en een prachtige extra smaakmaker voor Hasselt. En als je er dan toch bent, ga dan zeker ook eens naar het Modemuseum Hasselt dat hier vlakbij ligt.”
 

Lore Langendries
Share this page: