Z33

Laat je prikkelen door Z33

Stille waters hebben diepe gronden. Het nieuwe gebouw van Z33 is het bewijs dat die uitspraak niet enkel op mensen slaat. Wandelde jij al eens voorbij de grote blinde muur in de Bonnefantenstraat? Ga volgende keer zeker eens binnen. Want je merkt al in het portaal van het bijna introverte gebouw dat dit een bijzondere plek is. Curator Heleen Van Loon geeft een woordje uitleg.

De nieuwe vleugel

Na bijna 20 jaar was Z33 toe aan een nieuwe start. Het oude gebouw dateert van 1958. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldexpo en was een van de eerste gebouwen in België voor kunsttentoonstellingen. Heleen: “Vleugel 58 werd in ere gehouden, maar er was wél nood aan extra ruimte. Voor de bouw van de nieuwe vleugel organiseerden we een architectuurwedstrijd. Die werd gewonnen door de toen nog relatief onbekende Italiaanse architecte Francesca Torzo. Dat was best een gedurfde keuze. Maar zij stak er meteen haar hart en ziel in. Ze was ook enorm begaan met het bouwproces: ze stond hier wekelijks en kende alle bouwvakkers bij naam. Samen met haar architectenteam kookte ze zelfs regelmatig voor hen. Zo’n toewijding was echt fantastisch om te zien!”

Z33

Een kleine stad

Je voelt meteen dat het gebouw enorm ruimtelijk is ingedeeld. Heleen bevestigt dat: “We zijn erg trots op onze imposante ruimtes. Een mooi voorbeeld hiervan is de smalle steeg, die parallel met de straat loopt, en de hoge toren met bovenlicht. Die ruimtes worden afgewisseld met erg intieme kamers. Hier laten de lage plafonds de kleinere werken meer tot hun recht komen. Wie goed kijkt, vindt trouwens overal elementen terug die verwijzen naar het oude gebouw. Ook de binnentuinen, mét zorgvuldig gekozen beplanting, zijn verrassende eyecatchers. Eigenlijk zit er een kleine stad binnen onze muren. Sinds kort kun je – los van de tentoonstellingen – een audiotour volgen. Een heel leuke manier om alles te weten te komen over de bijzondere architectuur en symboliek van het gebouw.” 

Z33

Elke keer anders

“Wij zijn geen museum, want we hebben geen vaste collectie. Dat geeft ons de vrijheid om elke keer opnieuw met een blanco canvas te starten. Je komt als bezoeker dus telkens in een compleet andere setting terecht. Voor de tentoonstellingen vertrekken we steeds vanuit maatschappelijk relevante thema’s, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering. Maar we hebben ook al gewerkt rond ongelijke arbeidsrelaties en extractie, een thema dat sterk gelinkt is aan het Limburgse mijnverleden. We doen altijd beroep op zowel kunstenaars als ontwerpers en architecten, om het onderwerp vanuit verschillende disciplines te benaderen. We mikken op internationaal talent, maar zonder onze lokale nieuwe lichting kunstenaars uit het oog te verliezen. Veel intussen bekende namen gaven hun allereerste solo-tentoonstelling in Z33!”

Z33 Tentoonstelling

De deur staat open

Z33 is een Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur. Met de nadruk op ‘Huis’. “Hierbinnen gebeurt heel veel: er wordt gewerkt in het atelier en in de ‘woonkamers’ vinden de tentoonstellingen plaats. Maar het belangrijkste is de open deur. We vinden het heel belangrijk dat bezoekers zich welkom voelen, dat de kunst die we hier tonen, toegankelijk is. We horen nog te vaak dat mensen wat terughoudend zijn omdat ze ‘niks van hedendaagse kunst kennen’. Die drempel willen we verlagen. Je hoeft écht geen kenner te zijn om je door kunst te laten prikkelen en te vertellen waarom dat zo is. Ook hebben we handige boekjes met een duidelijke uitleg bij de werken. Of sluit op zondag aan bij een van onze gidsen, die geeft je met veel plezier een woordje uitleg bij de werken!”

De huidige tentoonstelling In the Eye of the Storm loopt nog tot 23 januari 2022.

Wist je dat je met de HasPas deze bijzondere plek gratis kunt ontdekken? 
Voor amper 18 euro geeft de Haspas je toegang tot de mooiste plekjes van Hasselt én geniet je van allerlei leuke extra’s!
 

Z33 - In the eye of the storm
Share this page: