ABC Kamer

Laat je onderdompelen in de wereld van het alfabet in de ABC kamer.

De expo De ABC kamer werpt Villa Verbeelding een nieuwe blik op het alfabet. Maar liefst 26 (inter)nationale illustratoren ontwierpen speciaal voor deze expo een letter. Het resultaat is een verbluffend abc waar je niet op uitgekeken raakt.

ABC 2

We belanden met de letter van Peter Van den Ende al meteen op het einde van het alfabet. Met zijn eerste, woordeloze graphic novel Zwerveling gooide hij al hoge ogen in binnen- en buitenland.

Voor Villa Verbeelding dompelde hij zijn zeemonster (met een patroon van kleine z’tjes’) onder water. Peter experimenteerde voor het eerst met kleur; een goede oefening voor zijn volgende boek. De techniek die hij hanteert, maakte hij zichzelf eigen: de eerste laag met plakkaatverf, daarna bijwerken met (kleur)potlood en tot slot afronden met een transparante laag acrylverf.

Peter is tevreden over zijn letter, al komt inspiratie soms een dag te laat. Het idee van ‘zes zatte zeemannen zeveren over zeemonsters’ kwam pas na de deadline op de proppen. Inspiratie waar de bezoeker gretig mee aan de haal kan gaan!

ABC 5

Keutels en knikkers

Illustratorenkoppel Benjamin Leroy en Merel Eyckerman komen vaker over de vloer in Villa Verbeelding. Afgelopen februari zorgden ze voor een leuke stop in De Illustratieroute in de Hasseltse binnenstad. Ze toverden een etalageraam in Quartier Bleu om tot een goed draaiende Letterwasserette.

Normaal werken ze niet zo vaak samen, maar voor deze koninklijke letter maakten ze graag een uitzondering. Al kan dat wel grappige situaties opleveren: op de schets tekende Benjamin keutels die Merel in de afwerking per ongeluk omtoverde tot knikkers. Alleszins beiden met een K!

ABC 3

Klein Duimpje, Rapunzel en Sindbad de Zeeman

Ook een aantal Nederlandse illustratoren leverden hun bijdrage aan dit bijzondere alfabet. Wim Hofman koos voor de letter L een eenvoudige vorm. De laars met witte steentjes is een verwijzing naar Klein Duimpje.

Thé Tjong-Khing haalde zijn inspiratie uit de sprookjesboeken, mythen, taartboeken, Bosch en Vos en Haas. De zwart-groene jurk van Sneeuwwitjes stiefmoeder en het personage Sindbad de Zeeman zijn knipogen naar vroegere expo’s in Villa Verbeelding.
Jong talent Sarah van Dongen maakte een vrolijke tekening waar niet enkel de letter U goed verstopt zit, maar ook de verwijzingen naar woorden die beginnen met deze letter.

Verder kregen illustratoren uit o.a. Frankrijk (Rébecca Dautremer), Italië (Lorenzo Mattotti, Beatrice Alemagna) en Zuid-Afrika (Piet Grobler) een plekje in De ABC kamer.

Huiskamer vol poëzie

Voor De ABC kamer bedacht vormgever Luk Van der Hallen (Art&Design Maasmechelen) een poëtische installatie: alledaagse objecten als een stoel, soepbord, fles, wandelstok, schoenen, … werden beschreven met een passend gedicht. In deze poëtische huiskamer kan je je bovendien ook nog vergapen aan een muur met 19 verschillende alfabetten: van Arabisch schrift tot Urdu.

In deze interactieve expo blijft het niet bij kijken alleen. Zet je aan de op maat gemaakte werkstations en experimenteer zelf met letters. Lees de gedichten in de huiskamer, ontdek andere alfabetten en snuister in de leuke selectie abc-boeken.

Meer info

ABC 4
Share this page: