Titel

Je omtoveren tot trendy local? Styliste Palmira vertelt je hoe.

Je omtoveren tot trendy local? Styliste Palmira vertelt je hoe.

Hasselt zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt,” steekt Palmira enthousiast van wal. “Er is hier iets voor iedereen. Alternatieve winkels, chic, mainstream, concept stores. Maar waarin de stad zich vooral onderscheidt, is zijn cosy feel. Je voelt je hier meteen op je gemak.”

Palmira vond jaren geleden de weg naar Hasselt en is er nog moeilijk weg te branden. Ze heeft een speciale band met de ‘Hoofdstad van de Smaak’. Vandaar ook haar trendy blog ‘Palmira And The City’, waarin ze haar liefde voor het leven, mode, make-up, haar hondje Hayden én reizen bezingt. “Ik reis veel, doe veel indrukken op en dompel me graag onder in de sfeer van andere steden. Toch blijft Hasselt een speciaal verhaal. Ik voel me hier thuis. Als ik ooit wegtrek, zal het naar New York zijn. Niets meer of minder.”

Op een van haar reizen – naar New York – kreeg Palmira een ingeving. “Ik keek rond in een department store en dacht: ‘Waarom geen beauty corner & personal shopping rooms openen in La Bottega in Hasselt’? Een beetje zoals bij Selfridges of Bloomingdales. Karine (Valy, eigenares van La Bottega, n.v.d.r.) zag wel iets in het concept. Ik geef hier nu drie tot vier dagen per week make-upadvies en begeleid klanten als personal shopper.”

Starten in La Bottega

Styliste én vergroeid met Hasselt: Palmira is de geknipte gids om ons te tippen over 48 uur in Hasselt. “Hasselt is ideaal om met vriendinnen te doen. Mijn eerste tip. Huur een fiets. Zo win je waardevolle tijd om nog meer te shoppen (lacht). Bovendien heb je dan écht het gevoel dat je een local bent. Het stadscentrum is autoluw, dus je zit lekker ontspannen in het zadel.”

Zaterdagochtend. Je hebt pas je fiets gehuurd. En nu? “Shoppen op een lege maag is onmogelijk. Dus eerst ontbijten. Ik stel Sweet Coffee voor, gerund door twee zussen. Dan ben je meteen kortbij La Bottega: ‘The Place to Be’. La Bottega durft te gaan voor het extreme, het speciale. Hier ben je makkelijk twee uurtjes kwijt.”

Gelukkig liggen de volgende leuke adresjes vlakbij. “Steek via het Raamstraatje door naar de Botermarkt. Daar vind je Piu-Piu, een trendy boetiekje gerund door twee zussen. Ze volgen de nieuwe collecties op de voet. In hetzelfde straatje pronkt Queens met een mix van merken: Kocca, Vila, Vero-Moda. Ook Ravie is top. Leuke kleren, gadgets en accessoires.”

Alternatief en eigenzinnig

Tijd voor lunch. Ook al op de Botermarkt. “Zuppa presenteert acht soepen per dag, vers gemaakt. Ik eet daar bijna dagelijks. Soep, een snee brood, een appeltje erbij. Gezond, lekker, budgetvriendelijk én … je verliest niet te veel tijd. Want er is nog zoveel shopping te doen,” lacht Palmira.

We vermijden even de grote ketens zoals COS, H&M – die vind je in eigen stad ook – steken de hoofdas over en gaan richting alternatieve wijk. "De Aldestraat en Dokter Willemsstraat hebben enkele verborgen juweeltjes."

We vermijden even de grote ketens zoals COS, H&M – die vind je in eigen stad ook – steken de hoofdas over en gaan richting alternatieve wijk. “De Aldestraat en Dokter Willemsstraat hebben enkele verborgen juweeltjes. Zoals Copines. Liesbet en Sarah zijn supersympathieke fashionista’s die je graag inwijden in de nieuwe collecties. Jade gaat schuil in een magnifiek pand. De inrichting is minimalistisch. Hier snuisteren is een ervaring op zich. En dan is er nog Prego, een klein winkeltje met collecties direct uit Italië. Stijlvol, het juiste kleurbeeld, goede basics …”

En zo belanden we in de Dorpsstraat met zijn eigenzinnige zaken. “Paplou is een winkel met een leuk gevoel. Allemaal rekken met toffe dingen, merken uit Kopenhagen, maar ook fifties retro en verrassende gadgets. Ook weer uitgebaat door twee zussen. Relax daarna met een speciale koffie bij Shanti Beans. Een chill koffiehuis op de hoek.”

Make-up, cocktails en een osteria

De avond kondigt zich aan. “Tijd om naar de Badderijstraat te fietsen en bij Savilla wat Spaanse en Italiaanse lekkernijen te kopen. Niet voor nu, maar voor morgen. Keer terug naar je hotel, zet je shopping bags in je kamer, stop de tapas in de minibar en fiets opnieuw naar La Bottega voor je persoonlijke make-up. Dan ben je klaar om de nacht te veroveren.”

Die nacht start bij Koks&Tales. “Een heel gezellige cocktailbar, zo knus met een zeteltje. Rob Biesmans maakt hier de meest stijlvolle cocktails. Er is zelfs een pinkish drankje met een echte roos erin (The not so modest man, n.v.d.r.). Geweldig! Daarna wandel je naar Osteria Moretti. ’s Avonds serveren ze hier één menu: Italiaans culinair. Het interieur is heel organisch, met veel hout. Ik zit graag aan de gezamenlijke tafel met zicht op de kookkunsten van de chef.

Een afzakkertje raadt Palmira aan bij Brassaville. “Je staat rond de toog of aan hoge houten tafels in het midden. Wijn, gin, bier, sangria, cocktails: het is hier allemaal. En omdat je recht staat, heb je al sneller de neiging om in beweging te komen op de goede muziek. Ik dans graag, had je dat al door?” knipoogt ze.

Dag 2: lekker laid-back

Dag twee. Zondag. Voor Palmira een ideale dag om wat te relaxen, je niet te veel in te spannen. “Uitslapen is de boodschap na een nachtje Hasselt. En daarna lekker ontbijten. In je hotel – YUP is een aanrader met zijn toffe bar, mooie huisstijl en ludieke quotes – of bij Pain Quotidien. Ook daar heb je weer grote tafels waaraan je gezellig kunt chitchatten. Ik ga altijd voor de Manhattan: zuurdesembrood met gerookte zalm, ricotta en een goede kop koffie. Dan kun je weer even verder, ook na zo’n vermoeiende zaterdag.”

Na het ontbijt wenkt een expo. Bij Modemuseum Hasselt. “De tentoonstellingen zijn hier altijd zo verrassend ingekleed, zo goed gemaakt. Vaak met topstukken uit de hele wereld. Een bewijs dat Hasselt internationaal volop meetelt op modevlak.” En na die portie cultuur? “Dan is het tijd om die tapas van gisteren uit de minibar te halen en naar het Kapermolenpark te fietsen. Voor een laid-back picknick in de zon. Heerlijk toch.”

De afsluiter van het ideale Palmira-weekend verloopt ook gezapig. “Rustig de fietsen inleveren, misschien nog een dutje op de kamer en daarna met de taxi naar Kinepolis. Bij Fifth Avenue hebben ze een heerlijke deelschotel met warme en koude hapjes. Daarna nog een chick flick, een afzakkertje in de bar van het hotel en lekker dromen van het volgende weekend dat je met je vriendinnen Hasselt verovert.”

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: