Wandelen in en rond Hasselt

Wandelen in en rond Hasselt

 

In en rond Hasselt vind je mooie stukjes natuur. Trek je wandelschoenen aan en ontdek bijzondere wegen en wandelpaden. Bang om te verdwalen? Onmogelijk, want vrijwel overal hangen wegwijzers. Maar laat dat je niet tegenhouden om zelf op verkenning te gaan. Wij verzamelden enkele bijzondere wandelingen. Raak je niet uitgestapt? Het is maar een woord.

Abdijsite Herkenrode

De abdijsite wordt omgeven door prachtige groene dreven. Ze vormen nu aangename wandelpaden. Wil je ook de omgeving verkennen? Kies dan voor een van de bewegwijzerde wandelingen die vanop de site vertrekken. Met 4 uitgestippelde natuurwandelingen, van 1 km tot 9,2 km, zit er vast eentje voor jou en je wandelgenoten tussen. Onderweg kom je langs hoogstamboomgaarden, vochtige graslanden, hagen, poelen en een historische houtwal.


Wist je dat de abdijsite Herkenrode de titel 'poort tot De Wijers' draagt? 
De wandelkaart 'Abdijsite Herkenrode als poort naar De Wijers' (€ 2,50) en andere wandelbrochures zijn te koop in het bezoekersonthaal van Herkenrode. Hier vind je meer informatie.
 

Herkenrode

De Wijers

Een echt wandelparadijs, dat is natuurgebied De Wijers. Benieuwd of het meest waardevolle waterlandschap van onze provincie echt 1001 vijvers telt? Probeer dan de langeafstandswandeling. 81 kilometer aan wandelroutes leidt je langs de prachtige vijvers en rietkragen. Liever een dagtocht? Dan zijn de 3 tochten van zo’n 20 kilometer meer je ding. Telkens ontdek je een ander stukje van De Wijers. En natuurlijk zijn er ook kortere routes voorzien. De wandelkaarten vertellen je alles over deze prachtige streek en de verschillende bezienswaardigheden onderweg. 


Smaakmaker: Op de overzichtskaart van De Wijers ontdek je 200 km lang de allermooiste plekjes in dit wonderlijke landschap. Je trekt over dijken, door het riet en langs schitterende waterpartijen. Je vindt deze en andere wandelkaarten bij Visit Hasselt. Meer informatie vind je hier. 
 

de wijers

Domein Kiewit

Van kleine stappers tot ervaren trekkers, ze vinden op Domein Kiewit allemaal hun gading. De kleintjes lopen warm langs de Haringvijverroute (1 km). Getrainde benen stappen meteen door tot de speeltuin van Bokrijk (12 km). En natuurlijk valt er avontuur te beleven langs de wildernisroute of tijdens de familiespeurtocht.


De kaarten van de landschapswandelingen 'Kiewit' koop je bij Visit Hasselt of op het secretariaat van Domein Kiewit voor € 2,50. Je leest meer over het domein op deze site.
 

domein kiewit

Platwijers

Klaar voor een echte ontdekkingstocht? Trek door de Platwijers, een gebied van ongeveer 100 ha in De Wijers. Langs de visvijvers en weilanden schuilen boomkikkers, roerdompen, reigers … Stil genieten is de boodschap. Kun jij ze spotten?

Observeer de fauna en flora vanuit een van de 3 kijkhutten die je onderweg tegenkomt. Hier vind je hun locatie.


Wijers

Herkenrodebossen

Even de batterijen opladen midden in het groen? Twee wandelingen, van 4,5 en 6,5 km, leiden je door het afwisselende landschap rond de Herkenrodebossen. Je start je uitje aan de dorpskern van Kermt of aan sportcentrum Ten Hove. Daarna volgt een fraai mozaïek van bossen, akkers en weilanden. En de kinderen? Die kunnen naar hartenlust klauteren en ravotten in een natuurlijk speelbos van 3,7 ha. Lees er meer over op de website van Visit Limburg.


Je vindt deze wandeling ook op de overzichtskaart van Haspengouw die je bij Visit Hasselt kunt kopen.

Herkenrodebossen

Mombeekvallei

Zin in een feeërieke wandeling langs beemden en broekbossen? Ver weg van de drukte van de stad – zo lijk het in elk geval! – op de grens met Alken, ligt natuurgebied De Mombeekvallei verscholen. Hier wandel je in alle rust in de vallei van de Mombeek, die zich eeuwenlang een weg baande door het landschap. Bereid je voor op idyllische plaatjes! Een voorsmaakje? Bezoek de website van Wandelen in Limburg. 


Je vindt deze wandeling ook op de overzichtskaart van Haspengouw die je bij Visit Hasselt kunt kopen.
 

Mombeekvallei

Tommelen

Het lijkt wel het verhaal van het lelijke eendje (hoe toepasselijk!). Het natuurgebied Tommelen kreeg er in april 1944 stevig van langs tijdens een geallieerd bombardement op het station van Hasselt. Het resultaat? Een park met 110 poelen. Die bleken heel aantrekkelijk voor kamsalamanders. Momenteel herbergt Tommelen zelfs de grootste populatie van kamsalamanders in Vlaanderen! Of hoe een pijnlijke herinnering een troef werd. Geniet van dit bijzondere natuurschoon net buiten het stadscentrum.


Smaakmaker: wil je een goed beeld krijg van de ‘boemekooëter’? Beklim het uitkijkplatform aan de rand van de wei. Je leest alles over Tommelen op de website van Natuurpunt.
 

Tommelen

Nietelbroeken

Jawel, in Vlaanderen schuilt nog heel wat natuurrijkdom. Er zijn zelfs plekjes waar je zeldzame planten kun ontdekken … De Nietelbroeken in het zuiden van Hasselt is er zo eentje. De unieke blauwgraslanden met bijzondere soorten zoals blauwe knoop, betonie en karwijselie zijn ronduit verbluffend. In mei toveren wilde planten, zoals de gevlekte orchis of de pinksterbloem, de hooilanden om in een bloemenzee. De moerassige stukken kom je zo door dankzij de knuppelpaden. Een geweldige tocht door ongerepte natuur, vlak bij de stad. Lees meer over de Nietelbroeken op de website van Natuurpunt.


Smaakmaker: onderweg passeer je langs de Nietelbroekhoeve uit 1931. De imposante toegangspoort springt meteen in het oog.


Je vindt deze wandeling ook op de overzichtskaart van Haspengouw die je bij Visit Hasselt kunt kopen.
 

Hasselt Natuurlijk!

Wil je nog meer verrassend groene plekjes in Hasselt ontdekken? Stop dan zeker bij Visit Hasselt voor de gratis 'Hasselt Natuurlijk!' brochure of kijk op de website.

Meer info