Titel

The Vulgar - Fashion Redefined

The Vulgar - Fashion Redefined

Het begrip 'vulgair' in de mode

Het woord ‘vulgar’ werd in de Engelse taal aanvankelijk gebruikt om een sociale klasse aan te duiden, en alles wat veelvoorkomend en populair was. Doorheen de tijd werd deze neutrale beschrijving een belediging. Vulgariteit werd geassocieerd met pretentie en misplaatste ambitie. Vandaag heeft het woord nog steeds een negatieve connotatie, ook in de Nederlandse taal. Denk hierbij aan associaties als uitdagend, platvloers, weinig verfijnd, volks en excessief.

Curator Judith Clark

Curator Judith Clark bouwt de tentoonstelling op rond 12 definities van ‘the vulgar’, uitgedacht door psychoanalyst Adam Phillips. Aan de hand van uiteenlopende thema’s zoals ‘overdaad’, ‘extreme vormen’ en ‘paraderen’, gaan de curatoren doorheen de tentoonstelling in dialoog met de bezoeker. Creaties van onder anderen Walter Van Beirendonck, Christian Dior, Karl Lagerfeld voor Chloé, Prada, Vivienne Westwood, Louis Vuitton en Givenchy illustreren dit fascinerende verhaal.
De expo combineert historische kleding met couture en prêt-à-porter waarbij elk tentoongesteld stuk diverse aspecten van ‘the vulgar’ belichaamt. Ze tonen aan dat smaak een vergankelijk en variabel gegeven is. Wat ooit als vulgair beschouwd werd, is vandaag een vaste waarde in de mode.

Mantuajurken

Mantuajurken met extreem brede rokken en een dramatisch silhouet, gedragen aan het hof halverwege de 18de eeuw worden gepresenteerd naast creaties van hedendaagse ontwerpers. De welbekende Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent gaat de dialoog aan met talloze kopieën en herwerkingen, en de populaire ontwerpen van Moschino worden geconfronteerd met Andy Warhol en de souper dress uit de jaren 1960.

Internationale toptentoonstelling

The Vulgar
Deze geprezen tentoonstelling was eerder te zien in The Barbican Art Gallery, Londen en daarna in het Winterpaleis in Wenen. Voor de tentoonstelling in Hasselt worden kledingstukken toegevoegd uit de eigen museumcollectie en uit collecties van internationale ruikleengevers. ‘The Vulgar’ belooft in MMH – gevestigd in een voormalig kloostergebouw – een uitdagende en meeslepende beleving te worden.     Meer info: www.modemuseumhasselt.be

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: