Virga Jessebasiliek

De aloude Onze-Lieve-Vrouwekerk van Hasselt werd in 1998 tot basilica minor verheven en heet sindsdien Virga Jessebasiliek.

Bewogen geschiedenis

De huidige basiliek is de derde kerk op dezelfde plaats. De eerste kapel stortte in 1727 gedeeltelijk in. De kerk die toen werd gebouwd, werd op 3-4 november 1944 grotendeels door een vliegende bom verwoest. De wederopbouw duurde 6 jaar.

Mooie kunstwerken

  • In het portaal hangt een wandtapijt van Simonne Reynders. Daarop ontdek je een aantal mirakels die worden toegeschreven aan de Virga Jesse.
  • Het beeld van de Virga Jesse in het koor is een zeer mooi gepolychromeerd beeld uit de 14de eeuw.
  • Andere belangrijke kunstwerken in de basiliek zijn het barokke hoofdaltaar door beeldhouwer Jean Delcour en de mausolea van Anna Catharina de Lamboy en Barbara de Rivière d’Arschot, abdissen van de abdij van Herkenrode. Ze zijn in 1803 uit de abdij van Herkenrode naar deze kerk overgebracht. Ook de zijaltaren komen uit deze abdij.

Het is stilaan een traditie geworden dat de basiliek elk 7de jaar met een kunstwerk verrijkt wordt:

  • In 1982 schonken uitgeweken Hasselaren het raam links in het transept. Het werd uitgevoerd door de Hasseltse kunstenaar André Mathijs.
  • In 1989 schonken de leden van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse het glasraam met de stamboom van Jesse rechts in het transept.
  • In 1996 werd een modern glazen altaar aan de kerk geschonken.
  • Sinds 2003 laten 16 klokjes de deuntjes van liederen die voor de Virga Jesse werden gecomponeerd over de stad klinken.
  • Het Virga Jessegeschenk van 2010 bestond uit steun aan sociaal restaurant Klavertjevier.
Virga Jesse ommegang Hasselt

Virga Jesseommegang

De Virga Jesse bekleedt een heel aparte plaats in de volksdevotie in Hasselt. Sinds 1682 worden om de 7 jaar grote feesten georganiseerd. Een luisterrijke ommegang trekt dan door de feestelijk versierde straten. Er hebben ook talrijke folkloristische en artistieke evenementen plaats. De feesten werden in 2009 opgenomen op de Vlaamse lijst van immaterieel erfgoed.

De volgende editie van de Virga Jessefeesten vinden plaats in 2024.

Mirakels

Tijdens de ommegang worden enkele mirakels die aan de tussenkomst van de Virga Jesse worden toegeschreven, op een volkse wijze uitgebeeld. Zo wordt op de eerste verdieping van huis ‘t Kermpt het mirakel van het kind van de Morin uitgebeeld. Volgens de legende viel een kindje uit het venster van dit huis. De buren smeekten de Virga Jesse het kind tot leven te wekken, wat volgens het volksgeloof ook gebeurde. Uit dankbaarheid schonk de Morin een kleedje met zilveren maliën aan de Virga Jesse. Het wordt in het stadsmuseum Het Stadsmus tentoongesteld.

Contact