Titel

Tentoonstellingen in Het Stadsmus

Tentoonstellingen in Het Stadsmus

Expo 'Door vrouwenhanden gevormd. Decoraties op Hasseltse keramiek'

Expo 'Door vrouwenhanden gevormd. Barbotine op Hasseltse belle époquekeramiek'

Je hebt ze vast al wel eens ergens gezien: de vazen met felgekleurde bloemen van de Hasseltse keramiekfabriek, de Manufacture de Céramiques Décoratives de Hasselt (1885- 1954). Ze springen dan ook meteen in het oog: grote bloemen in felle kleuren maakten deze gebruiksvoorwerpen tot echte decoratiestukken, geïnspireerd door de art nouveau. Dit soort sierkeramiek was dan ook één van de succesnummers van de keramiekfabriek.

De versieringen waren erg verfijnd en werden met veel precisie vastgezet. Grote mannenhanden kregen dit niet voor elkaar. Daarom gebeurde dit door kleine, fijne vrouwenhanden. Zij zorgden ervoor dat elk gedecoreerd stuk keramiek niet minder dan een klein meesterwerk werd. In deze expo belichten we dan ook de technieken die de vrouwen in de fabriek hanteerden, zoals de barbotinetechniek. Daarnaast worden de inspiratiebronnen van de Hasseltse keramiekfabriek onder de loep genomen. De expo vergelijkt de typische, Hasseltse productietechnieken met de vervaardiging van voorwerpen in andere, internationaal bekende, keramiekfabrieken.

 

In samenwerking met de Verzamelaarsunie Hasselts keramiek.

2 februari tot en met 26 mei 2019

Toegang gratis. 

Mini-expo 'Klei, keramiek en kryptoniet'

Mini-expo 'Klei, keramiek en kryptoniet'

Tijdens de paasvakantie gaan kinderen van 6 tot 12 aan de slag met klei, keramiek en... kryptoniet! Ze vliegen door de expo's 'Wonder Women' in het Modemuseum en 'Door vrouwenhanden gevormd' in Het Stadsmus en redden ondertussen ook nog even de wereld. Kom zeker hun keramieken superheldencreaties bewonderen!

Zondag 28 april (Erfgoeddag)

Toegang gratis 

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: