Titel

Lezing Stef Vanstiphout

Lezing Stef Vanstiphout

Stef Vanstiphout (1931-1995), een eigenzinnig illustrator

Stef Vanstiphout

door Frank Huygens

Het Stadsmus bezit ruim 300 tekeningen van de Hasseltse kunstenaar Stef Vanstiphout (Hasselt 1931 - Mortsel 1995). Deze illustrator-cartoonist-karikaturist-striptekenaar behoort tot een generatie illustratoren die niet de aandacht en waardering kreeg die hun jongere collega’s nu terecht te beurt vallen. Vanstiphout is ongetwijfeld een van de meest veelzijdige en eigenzinnige tekenaars van zijn generatie met een divers en kwalitatief oeuvre.

Als geboren en getogen Hasselaar doorloopt hij zijn lagere humaniora in het Sint-Jozefscollege waar vader Jef als leraar technisch tekenen actief is. Vervolgens trekt hij op 16-jarige leeftijd naar de École Saint-Luc in Luik waar de fundamenten voor zijn latere carrière als illustrator worden gelegd. Na een kortstondige activiteit als freelance illustrator bij het toonaangevende stripweekblad Spirou/Robbedoes kan hij als huiscartoonist aan de slag bij het Vlaams-nationalistische weekblad ’t Pallieterke. Zijn satirisch talent komt tevens bijzonder goed tot uiting in vele karikaturen van Hasseltse prominente figuren en internationale filmsterren, niet zelden schaars gekleed.

In 1959-1961 verzorgt hij de illustraties voor de populaire jeugdboeken Lassie, Bonanza en Texas Rangers naar de gelijknamige Amerikaanse televisieseries. Deze omvangrijke opdracht geeft een flinke duw aan zijn carrière als zelfstandig boekillustrator. Weldra kan hij aan de slag bij Uitgeverij Van In te Lier waar hij bijna twintig jaar lang talloze jeugdboeken opvrolijkt. Vervolgens tekent hij ook illustraties voor Standaard Uitgeverij, Opdebeek en Davidsfonds. Geïnspireerd door de beste Nederlandse jeugboekillustrators en spetterende filmaffiches evolueert hij tot een veelzijdig tekenaar die meer dan eens verrassend en gedurfd uit de hoek komt.

In de lezing presenteert kunsthistoricus Frank Huygens voor het eerst het rijkgeschakeerde oeuvre van een van de beste Vlaamse illustrators uit de jaren 1960-1970. Er wordt rijkelijk geput uit de honderden originele ontwerpen en karikaturen uit de museumcollectie.

zaterdag 10 november om 15 uur toegang gratis

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: