Kimberley zit op kot in Hasselt. Haar insidertips.

Kimberley zit op kot in Hasselt. Haar insidertips.

“Veel vrienden die nog nooit in Hasselt waren, lachen weleens met mij. ‘Studeren in Hasselt? Daar is toch niets te doen’, schampen ze. Ze hebben ongelijk. Het hele jaar door gebeurt hier wel iets. Theater op de Markt, Hasselt Ziiingt, Hasselt Live, Play Festival, het grafisch festival Beyonderground, Pukkelpop … En als je ’s avonds een café binnenstapt, ken je altijd wel iemand. Enkele jaren geleden wist ik zeker dat ik na mijn studies naar Gent zou verhuizen. Maar ik blijf gewoon in Hasselt. Ik zit hier keigraag.”

48 uur in hasselt studentenstad

Kimberley Haesendonck (22) komt uit Leuven en woonde daarvoor zes jaar in Brussel. Toch koos ze voor een kot in Hasselt. “Ik wilde muziekmanagement studeren, en dat gaat alleen hier, bij PXL Music. Ik kende Hasselt niet, wist niet wat ik moest verwachten. In het begin vond ik het hier rustig. Maar dat is schijn. Als je rondkijkt, is er altijd wat te doen. Hasselt is een gezellige stad. En mooi. Er is geen enkele plek waarvan je zegt: ‘Hey dat is hier lelijk.’ Anders dan Brussel, Antwerpen of Leuven.”

Hasselt ontpopt zich steeds meer tot studentenstad. Het moet gezegd worden: de jeugd brengt hier leven in de brouwerij. Vooral ’s avonds, wanneer de winkels sluiten en de restaurants stilaan afrekenen. Maar ook overdag zie je ze hier genieten van de goeie dingen des levens. Tijd om Kimberley ‘uit haar kot’ te lokken en ze tien super adresjes te ontfutselen die geen enkele student of jongere mag missen.

De 10 adresjes van Kimberley

01 - Muziekodroom

“Super voor muziekliefhebbers. Ik heb hier een jaar gewerkt, in het kader van mijn studies. De sfeer is heel anders dan in de Brusselse AB. Iedereen kent iedereen, en gaat familiair met je om. Er treden hier ook heel toffe bands op. Zoals tijdens het gratis Play Festival. It It Anita, Pauw, Sekuoia, Eefje de Visser … Ik heb ze hier allemaal gezien. Het Play Festival begint nu ook wat meer bekend te worden. Gelukkig. Jammer dat het nog niet zo groot is als Glimps in Gent …”

02 - EcZiteriA

“Daar ga ik heel graag naartoe. Voor de gezelligheid en het alternatieve karakter. Je kunt hier op je gemak iets drinken, de mensen zijn aangenaam, de muziek is goed. Eighties, nineties, hiphop ... Op donderdag is er ‘plaatwerk’. Dan draaien gasten er hun favoriete platen: van muzikanten tot vertrouwde namen die bij het EcZiteriA-publiek een belletje doen rinkelen.”

03 - Café Café

“Vroeger was het hier iets rustiger, maar sinds ze de club hebben geopend zit het vaak barstensvol. Ik heb hier al regelmatig try-outs gezien van vrij grote bands: The Van Jets, Goose, Compact Disk Dummies, Bazart …”

04 - Club Forty Five

“Van sommige studenten hoor ik soms de kritiek dat deze club té alternatief is. Ik kom hier graag. Muziek is dan ook écht mijn ding. Ik ben best wel trots dat ik op een school zit die muzikanten van Warhola en Bazart heeft voortgebracht. PXL Music maakt zo van Hasselt een muziekstad.”

05 - GigaSwing

“Een super platenzaak. Als je hier voor het eerst komt, denk je: wat is me dat hier? Met die torens van cd’s op de toonbank. Maar Luc is een heel aangename mens met wie je superlang kunt praten over muziek. Hij doet ook echt moeite om dingen voor je te vinden. Dat maakt GigaSwing net iets leuker. Als ik vrienden meeneem naar hier, blijkt toch dat het een winkel is die blijft hangen.”

06 - KingKongCoffee

“Ik kom hier vaak, ook soms om te werken. Vaak zet ik me op het terrasje. Daar is lekker veel passage. Dan stopt er weer iemand die me kent, om te babbelen of een koffie mee te drinken. Of begin ik te babbelen met de mensen naast me. Dat is typisch Hasselt. Mensen nemen nog tijd voor elkaar. Heel anders dan Brussel. Dat is meer zakelijk.”

07 - Tarte Tatin

“Een van mijn lievelingsadresjes. De prijzen zijn hier schappelijk en het is supergezellig. Een grote zetel om in te zitten, boekenrekken waaruit je boeken kunt nemen … een fijne omgeving om te werken voor school. Ze hebben ook een goede menukaart. Verse taarten, broodjes op een speciale manier, koude soep in de zomer … Heel inventief allemaal.”

08 - Café Latino

“Vind ik wel een fijn adresje om te gaan eten. Het is er leuk, lekker en gezellig. Mexicaans is eens wat anders dan pasta of pizza. Ik zit graag op het grote terras achteraan. Dan voel je je écht op vakantie. En dat is het gevoel dat ik graag wil hebben.”

09 - Paplou

“Misschien wel het leukste kledingzaakje van Hasselt. Ze hebben ook veel knappe prulletjes. Hier kom ik vaak verjaardagscadeaus kopen, dingen die je niet overal vindt. Mijn vrienden en vriendinnen vinden het altijd fijn om dergelijke dingen te krijgen.”

10 - De ochtendmarkt

“Ik sta graag vroeger op, om de ochtendmarkt op het Dusartplein te bezoeken. Ik vind de gezelligheid gewoon leuk en ik hou van het enthousiasme van de marktkramers. Daarna neem ik de fiets naar de les. In Hasselt ligt toch alles heel dicht bij elkaar. Je bent hier nooit langer dan een kwartier onderweg. En op straat merk je dan weer regelmatig nieuwe adresjes op. Neen, Hasselt is nooit saai.”