Jenever: typisch Hasselts streekproduct

De Fransman heeft zijn cognac, de Schot zijn whisky, de Duitser zijn schnaps en de Rus zijn wodka. En wij? Wij hebben jenever. Al meer dan 500 jaar. Hasselt heeft een speciale band met dit Europees erkende streekproduct. Ontdek meer over jenever in het Hasseltse Jenevermuseum of proef het elders in de stad.

Geschiedenis

Doorheen de tijd kende jenever vele gedaanten. In betere tijden is graan de basisgrondstof, in mindere tijden melasse. In sommige streken smaakt hij kruidig, in andere regio’s afstandelijk neutraal.

Jenever kent ook voor- en tegenstanders: een bron van plezier, maar ook van grote ergernis. De overheid heeft met jenever dan weer een haat-liefdeverhouding: jenever brengt veel geld op, maar is ook een gevaar voor de volksgezondheid.

Productieproces

Jenever is levend immaterieel erfgoed, samengesteld door stokers vandaag en vroeger, die met kwaliteitsvolle ingrediënten en met vakkennis aan het eindproduct een unieke smaak geven. Alle landbouwproducten die suiker of zetmeel bevatten, zijn geschikte grondstoffen:

  • Suiker wordt door gisten in alcohol omgezet.
  • Zetmeel kan omgezet worden in suikers, die vervolgens vergist kunnen worden.

De alcohol, die spontaan ontstaat na de vergisting, wordt door distillatie geconcentreerd. Je krijgt een ‘sterke’ drank. Zo wordt cognac gemaakt op basis van de suikers uit druiven, calvados met de suikers uit appelen, kirsch op basis van kersen. Voor whisky en graanjenever wordt het zetmeel uit graankorrels gebruikt. Het stoken gebeurt in 3 stappen:

  • Moutproces
  • Productie van een granen eau de vie of moutwijn
  • Afwerking tot graanjenever

Appelation d’origine contrôlée

Jenever is sinds 15 januari 2008 door de Europese Unie geografisch beschermd, net als al eerder het geval was voor whisky en cognac. Jenever krijgt dus zijn eigen ‘appelation d’origine contrôlée’, zoals dat in het wijnjargon heet.

Concreet mag enkel in België, Nederland, Frankrijk (departementen Nord en Pas-de-Calais) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen) drank geproduceerd worden die de naam jenever, genièvre of genever draagt.

sipping jenever