Onze zusterstad, Itami

ITAMI-SHI

Itami (伊丹市) is een stad gelegen in de prefectuur Hyogo in Japan. De stad telt 197,335 inwoners en beslaat 25.09 km². De stad ligt ongeveer 30 minuten van Osaka, een uur van Kyoto en 6 uur van de hoofdstad Tokyo. 

De Internationale luchthaven van Osaka ligt bijna volledig in Itami, net zoals bij ons Zaventem bekend staat als de luchthaven van Brussel. Verder is de stad bekend vanwege het Koyaikepark, een prachtig natuur gebied waar een groot model van de Japanse archipel te zien is in een ronde vijver.

jt

SAKE

Net zoals Hasselt bekend staat voor zijn Jenever staat Itami bekend voor zijn Sake. De Japanse alcholische drank, sake (酒) zou in onze zusterstad Itami uitgevonden is. De stad huist dan ook één van de grootste sake brouwerijen van Japan, Konishi Brewing Company en Itami Oimatsu Brewing Company. Elk jaar organiseerd de stad dan ook het befaamde Shirayuki Kura Matsuri waar ook onze Belgische bieren geschonken worden.

Konishi's "Shirayuki" (witte sneeuw) sake is wereldbefaamd, het werd voor de eerste keer gebrouwen in 1550 in het Nada wijk niet zo ver van Itami. De sake werd geïnspireerd door de de sneeuwtop van Mt. Fuji, zo is de reclame slogan van het bedrijf: "de mooiste berg is Mt. Fuji, de beste sake Shirayuki". 

U kan deze geweldige sake zelf proeven in de Japanse Tuin: hier een link naar de groeps-activiteiten (zie onderaan de pagina).

U kan de Shirayuki in België vinden bij Het Anker, de bierbrouwerij van Gouden Carolus: hier een link naar hun pagina.

U kan de stad zelf bezoeken en hun sake cultuur ervaren: hier een link naar hun website.

jt

ZUSTERSTAD

In het voorjaar 1984 werd de vraag of Hasselt zou geïntereseerd zijn in een zusterstadrelatie met de Japanse stad Itami, op de gemeenteraad voorgelegd. Dit was tijdens de tijd dat Japan ongeloofelijke economische groei kende en de tweede grootste economie van de wereld werd. De stad Hasselt greep deze buitengewone kans met beide handen.

Op 5 april 1985 werd te Itami in aanwezigheid van een ruime Hasseltse delegatie, het vriendschapscharter tussen Itami en Hasselt plechtig ondertekend door Yoichi Yano, burgemeester van Itami en Paul Meyers, toenmalig burgemeester van Hasselt. 

In Hasselt werd de Vlaams-Japanse golf- en businessclub aangelegd en werden er jaarlijkse studenten uitwisselingen georganiseerd. 

Voor de vijf-jarige verjaardag van zusterschap werd in november 1990 een torenbeiaard met 43 bronzen klokken aan Itami geschonken. En de stad Itami gaf aan ons de meest autentieke en grootste Japanse Tuin van Europa. 

jt