Zaterdag 28 maart tot donderdag 30 april 2020: Van 10u tot 17u

Er staan 225 Japanse kerselaars of Sakura (桜) bomen in de Japanse Tuin. Ze zijn daarmee de trots van de Japanse Tuin. Elk jaar organiseert de Tuin dan ook een O-hana-mi (お花見) of kersenbloesem kijken festival.

De kerselaar en voornamelijk de kersenbloesem hebben een rijke symboliek in de Japanse cultuur.
De kersenbloesems symboliseren wolken, als wolken symboliseert de kerselaar de kortstondige aard van het leven en dus het belang om dierbaar om te gaan met je leven.
De kersenbloesem heeft ook een belangrijke maatschappelijke symboliek in Japan. Zo is één enkele kersenbloesem  nietszeggend, maar opgaand tussen alle anderen vormt het één groot boeket, net zoals één mens betekenisloos is, en door samen te werken met anderen een groter bestaan kan bereiken.
De kersenbloesem staat ook symbool voor magnifieke schoonheid, elegantie, mortaliteit en het accepteren van je lot.

In Japan wordt er via televisie en radio gretig naar afgeteld: de kersenbloesemperiode. In de Japanse Tuin van Hasselt doen we het dan ook niet anders! Op 28 maart opent de Tuin zijn deuren en geniet je als bezoeker van de kerselaars in beginnende bloei. Hoe ver (en of!) de kersenbloesems openstaan, weten we natuurlijk nooit op voorhand. Dat is volledig afhankelijk van het weer. Allemaal duimen dus, voor een fijn en bloesemrijk evenement.

Kersenbloesem