Japanse Tuin vandaag

Voorstelling

De Japanse tuin in Hasselt is, als grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open zijn voor het publiek.

De Japanse Tuin bevat veel symboliek. Om hierover alles te weten te komen, huur je best een gids in. Er kunnen gidsen in onze drie landstalen en in het Engels worden aangevraagd.  Heb je geen tijd voor een rondleiding? De coördinatoren van de Japanse Tuin hebben een boek gemaakt met alle informatie over de Tuin; het kost €15 voor de softcover en €19 voor de hardcover. Klik hier om meer informatie te zien over dit boek.

Regelmatig gebeurt er iets nieuws in de Japanse Tuin. Zo hebben we op 22 januari 2018 een schenking ontvangen van een schilderij van de Limburgse schilder Paul Eurlings over Hiroshima. Hier vind je het artikel uit het Belang Van Limburg.

Ook in het volgende filmpje kan je al wat over het ontstaan en de symboliek van de Tuin te weten komen:

Missie

De Japanse Tuin behoort tot de grootste toeristische trekpleisters van Limburg en zorgt er mede voor dat Limburg nog de meeste natuur van Vlaanderen aanbiedt en de meeste natuurtoeristen aantrekt. De hoofdmissie is de Japanse cultuur bekend maken in België en omstreken. De Japanse Tuin wil blijven innoveren en blijven toeristen aantrekken. De innovaties zijn al talrijk: het paviljoen nog maar pas gebouwd en de vredesbel die is ingehuldigd in 2016. Ook het 25-jarige bestaan van de Japanse Tuin zal binnenkort worden gevierd. Daarnaast ook nog de nieuwe website van de Japanse Tuin die de reservaties moet vergemakkelijken en meer transparantie moet bieden.