Zaterdag 17 oktober tot zondag 25 oktober: Van 10u tot 17u

“De winterchrysant, slechts gehuld in de mantel van haar eigen glans.”

Het jaarlijks hoogtepunt van de herfst in de Japanse Tuin is het chrysantenfestival – Kiku Matsuri. Tijdens dit festival is de chrysant de leidraad waarlangs bezoekers hun weg vinden door de Japanse Tuin.  Van 17 tot en met 25 oktober zal een wandeling door de Tuin je extra betoveren.

Voor editie 2020 genaamd ‘Haiku in Bloom’ doen we namelijk een beroep op letterkapper Jos Geusens en kunstenaar Tom De Houwer van Tom Bloom.

Letterkapper Jos Geusens, van kindsbeen af reeds gefascineerd door het geschreven woord, kreeg als germanist de kans om verder door te dringen in het weefsel van de taal.  Hij creëert letters die passen bij een tekst en bij de structuur van een steen.  De schikking van de letters, het kappen zelf, de confrontatie met de materie, de steen die weerbarstig of hard is en een eigen klank heeft, het spel van licht en schaduw, teksten krijgen letterlijk en figuurlijk een andere dimensie.

Een haiku is een van oorsprong Japanse dichtvorm. Het is een kort, niet-rijmend gedicht waarvan de eerste regel 5, de tweede 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt.  De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter, soms gelinkt aan en geïnspireerd door zen.   Voor ‘Haiku in Bloom’ zijn een 10-tal Haiku’s gekozen.

Tom De Houwer is als creatief coördinator en mentor gekozen.  Zijn Internationale studenten zullen enkele mooie designs aanleveren bij de werken van steenkapper Jos Geusens.  

Zoals het boeddhistische spreekwoord zegt: ‘Als de leerling er klaar voor is, verschijnt de leraar en als de leraar er klaar voor is, verschijnen de leerlingen’.  In 2018 was de Japanse tuin Tom’s leraar, vandaag is Tom de leraar en mentor voor zijn internationaal team van gepassioneerde studenten.  Ze zijn er klaar voor.

Zoals de haiku zijn regels heeft, heeft ook Tom De Houwer zijn regel: “Less is More”, dit is bovendien de gemeenschappelijke noemer van het “Zen” component, garant voor eenheid en harmonie, net zoals de Japanse Tuin.

Regine Motmans (Bloom Up) en Els Claes (Ikebana) zullen zorgen voor de verdere aankleding van de Japanse Tuin.

chrysantenfestival

Klik    HIER 
om naar de ticket pagina te gaan.