Fototentoonstelling Geisha - Achter de mythe

OPGELET: MONDMASKER VERPLICHT IN HET CEREMONIEHUIS

Fotograaf Paul van der Veer

De Maastrichtse fotograaf Paul van der Veer (1966) is van huis uit grafisch ontwerper en illustrator. Eind 2013 volgde hij de opleiding beroepsfotograaf. Hij wist het toen nog niet maar een reis naar Japan in het begin van datzelfde jaar zou de rest van zijn leven gaan bepalen: hij kwam er oog in oog te staan met een geisha.

Eind 2015 besloot hij terug te gaan naar Japan om de geisha’s te fotograferen. Van zijn eerste reis wist hij dat hij op straat kon fotograferen, maar hij wilde meer... De geisha wereld stond er echter om bekend zeer gesloten te zijn en dat nieuwe klanten alleen via een bestaande gewaardeerde relatie konden worden geïntroduceerd. Maar hij kende niemand en sprak bovendien geen Japans.

Een online artikel in de New York Post bleek uiteindelijk de oplossing: een geisha uit Nara was op eigen gelegenheid naar New York gereisd om daar de geisha cultuur te promoten... die zou vast geen probleem hebben om door een Westerse fotograaf te worden gefotografeerd... Een e-mail naar de organisatie in de US werd beantwoord en in april 2016 stond geisha Kikuno voor zijn camera.

In 2017 vond hij ook een ingang in de door hem zo geliefde geishawijk Miyagawacho in Kyoto: het geishahuis Hanafusa. Het viel de geishamoeder meteen op dat hij anders fotografeerde dan wat ze gewend was van de Japanse fotografen die af en toe toegang kregen tot haar leerlingen. De opgebouwde vertrouwensband resulteerde er afgelopen zomer in dat hij toegelaten werd tot de privé vertrekken van het geishahuis.

Het voorlopige hoogtepunt volgde afgelopen November toen werd hij uitgenodigd om de promotie van maiko (leerling geisha) Kikuyae naar geiko te documenteren. Een ceremonie die uiterst privé is en die nog maar door weinig fotografen is vastgelegd.

Geisha