Vrijdag 11 tot zondag 20 september: 10u tot 17u

Chawan, de kunst van de Japanse theekom

De geschiedenis van de Japanse theeceremonie beslaat meerdere eeuwen. Het begin van de ceremonie ligt bij de introductie van thee in Japan via boeddhistische monniken en hun reizen naar China. Het is een nu nog steeds belangrijk ritueel in de Japanse cultuur. Alles gebeurt volgens vastgestelde regels die gedurende enkele eeuwen tot stand zijn gekomen.

In de theeceremonie is de theekom een van de meest herkenbare en essentiële elementen. Het visualiseert de vaak minimalistische en esthetische principes aanwezig in de ceremonie. Twee Belgische kunstenaars stellen hun keramieken theekommen tentoon en brengen een stukje Japanse traditie binnen in de Japanse Tuin.

Lou Smedts is een wereldvermaard kunstenaar wiens werk terug te vinden is in musea, galerijen en ambassades verspreid over de wereld. Chawan zijn sedert 1970 een rode draad in zijn werk, met een rijk pallet aan vormen en steeds gedecoreerd met zelf-samengestelde natuurglazuren. Door zijn manier van werken is elke chawan een unicum.

Els Janssens haar werk werd wereldwijd al tentoongesteld. De imperfectie en soberheid van een chawan geeft uiting aan de principes zo kenmerkend voor het Zenboeddhisme. Volgens Els is “het zelf maken van chawan een ritueel dat tijd en ruimte doet vergeten. Een zen moment dat zich in beweging zet en aan je blijft kleven voor de rest van je leven”.

 

theepot