jt

Ons verhaal

De Japanse Tuin Nu

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.

Regelmatig gebeurt er iets nieuws in de Japanse Tuin. Zo hebben we op 22 januari 2018 een schenking ontvangen van een schilderij van de Limburgse schilder Paul Eurlings over Hiroshima. Hier vind je het artikel uit het Belang Van Limburg.

jt

Onze Missie

De Japanse Tuin behoort tot de grootste toeristische trekpleisters van Limburg en zorgt er mede voor dat Limburg nog de meeste natuur van Vlaanderen aanbiedt en de meeste natuurtoeristen aantrekt. De hoofdmissie is de Japanse cultuur bekend maken in België en omstreken. De Japanse Tuin wil blijven innoveren en blijven toeristen aantrekken. De innovaties zijn al talrijk: het paviljoen is nog maar pas gebouwd en de vredesbel werd ingehuldigd in 2016. Daarnaast ook nog de nieuwe website van de Japanse Tuin die de reservaties moet vergemakkelijken en meer transparantie moet bieden.

jt

De Symboliek in onze Tuin

De Japanse Tuin bevat veel symboliek. Om hierover alles te weten te komen, huur je best een gids in. Er kunnen gidsen in onze drie landstalen en in het Engels worden aangevraagd.

Heb je geen tijd voor een rondleiding bekijk dan hier ons filmpje!

 

 

Geschiedenis van de Japanse Tuin

De geschiedenis van de tuin gaat terug tot in het jaar 1985, het moment waarop de stad Hasselt en de Japanse stad Itami een vriendschapscharter ondertekenden, waardoor de twee ‘zustersteden’ werden.

Onmiddellijk daarna werd hard gewerkt aan de concrete realisatie van deze jumelage en werden tal van initiatieven genomen die de spontane relatie een solide basis zouden geven, waaronder bijvoorbeeld de jaarlijkse studentenuitwisselingen. Op voorstel van Itami, streefde men naar een blijvende symbolische aanwezigheid van beide culturen in de twee zustersteden. Hasselt besloot om een torenbeiaard te schenken en Itami bedacht het idee van een Japanse tuin in Hasselt.

De financiële en materiële inbreng hiervoor is opgebracht door Itami, die daarvoor partners zocht en vond in de Japanse bedrijfswereld. Om de resterende kosten te dragen, heeft de stad Hasselt een beroep kunnen doen op de belangrijke inbreng van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en voor wat het niet gesubsidieerde gedeelte betrof, werden partners gevonden bij Japanse instellingen, Vlaamse bedrijven en vestigingen van Japanse firma’s in België.

De Japanse architect Inoue Takayuki werd in Hasselt uitgenodigd om de locatie voor de tuin te kiezen. Al snel bleek dat dit geen klein stadstuintje zou worden, zoals eerst gedacht, maar wel een Japanse tuin van 2,5 ha op de plaats waar zich vroeger niets anders dan een weiland bevond.

Daarna begon de aanleg van de tuin. De oorspronkelijke beplanting in de tuinzone werd zoveel mogelijk behouden, wat het respect van de Japanners voor de natuur benadrukt. Daarnaast werden nog heel wat bomen en heesters bij geplant, stenen uit Oostenrijk naar Hasselt gehaald en op doordachte wijze in de tuin geplaatst, bruggetjes gebouwd, riviertjes en een waterval aangelegd en nog een aantal traditionele Japanse gebouwen gebouwd. Voor deze laatstgenoemde gebouwen werd al het materiaal overgebracht uit Japan, met uitzondering van elektrische leidingen, alarminstallatie en sanitair. De volledige realisatie van de tuin, van de eerste spadesteek tot de inhuldiging op 20 november 1992 duurde 250 werkdagen.

Itami-Shi

Itami (伊丹市) is een stad gelegen in de prefectuur Hyogo in Japan. De stad telt 197,335 inwoners en beslaat 25.09 km². De stad ligt ongeveer 30 minuten van Osaka, een uur van Kyoto en 6 uur van de hoofdstad Tokyo. 

De Internationale luchthaven van Osaka ligt bijna volledig in Itami, net zoals bij ons Zaventem bekend staat als de luchthaven van Brussel. Verder is de stad bekend vanwege het Koyaikepark, een prachtig natuur gebied waar een groot model van de Japanse archipel te zien is in een ronde vijver.

map itami

Sake

Net zoals Hasselt bekend staat voor zijn Jenever staat Itami bekend voor zijn Sake. De Japanse alcholische drank, sake (酒) zou in onze zusterstad Itami uitgevonden is. De stad huist dan ook één van de grootste sake brouwerijen van Japan, Konishi Brewing Company en Itami Oimatsu Brewing Company. Elk jaar organiseerd de stad dan ook het befaamde Shirayuki Kura Matsuri waar ook onze Belgische bieren geschonken worden.

Konishi's "Shirayuki" (witte sneeuw) sake is wereldbefaamd, het werd voor de eerste keer gebrouwen in 1550 in het Nada wijk niet zo ver van Itami. De sake werd geïnspireerd door de de sneeuwtop van Mt. Fuji, zo is de reclame slogan van het bedrijf: "de mooiste berg is Mt. Fuji, de beste sake Shirayuki". 

U kan deze geweldige sake zelf proeven in de Japanse Tuin: hier een link naar onze workshops

U kan de Shirayuki in België vinden bij Het Anker, de bierbrouwerij van Gouden Carolus: hier een link naar hun pagina.

U kan de stad zelf bezoeken en hun sake cultuur ervaren: hier een link naar hun website.

Zusterstad

In het voorjaar 1984 werd de vraag of Hasselt zou geïntereseerd zijn in een zusterstadrelatie met de Japanse stad Itami, op de gemeenteraad voorgelegd. Dit was tijdens de tijd dat Japan ongeloofelijke economische groei kende en de tweede grootste economie van de wereld werd. De stad Hasselt greep deze buitengewone kans met beide handen.

Op 5 april 1985 werd te Itami in aanwezigheid van een ruime Hasseltse delegatie, het vriendschapscharter tussen Itami en Hasselt plechtig ondertekend door Yoichi Yano, burgemeester van Itami en Paul Meyers, toenmalig burgemeester van Hasselt. 

In Hasselt werd de Vlaams-Japanse golf- en businessclub aangelegd en werden er jaarlijkse studenten uitwisselingen georganiseerd. 

Voor de vijf-jarige verjaardag van zusterschap werd in november 1990 een torenbeiaard met 43 bronzen klokken aan Itami geschonken. En de stad Itami gaf aan ons de meest autentieke en grootste Japanse Tuin van Europa. 

toren in itami

De Opening van de Japanse Tuin

Meer weten over het begin van onze Japanse Tuin? De coördinatoren van de Japanse Tuin hebben een boek gemaakt met alle informatie over de Tuin; het kost €15 voor de softcover en €19 voor de hardcover. Klik hier om meer informatie te zien over dit boek.

Of bekijk ons filmpje!

Contact