De grootste Japanse Tuin van Europa

De Japanse Tuin Nu

De Japanse Tuin in Hasselt is de grootste van zijn soort in Europa, de plek bij uitstek om de Japanse cultuur ten volle te beleven. Oorspronkelijk zette een Japanse tuin aan tot meditatie en bezinning en dat is in Hasselt niet anders. Wie rust zoekt, kan hier een bankje vinden om naar de watervallen te luisteren, de koivissen te bezichtigen en voederen, te picknicken of rustig rond te wandelen en te genieten van het wisselende uitzicht. Soms kan je ook de vredesbel horen luiden. Sinds 2016 heeft de vredesbel een vaste plaats in de tuin. Daarbovenop zijn er elke maand ook tal van activiteiten die open staan voor het publiek.

Regelmatig gebeurt er iets nieuws in de Japanse Tuin. Zo hebben we op 22 januari 2018 een schenking ontvangen van een schilderij van de Limburgse schilder Paul Eurlings over Hiroshima. Hier vind je het artikel uit het Belang Van Limburg.

jt

Onze Missie

De Japanse Tuin behoort tot de grootste toeristische trekpleisters van Limburg en zorgt er mede voor dat Limburg nog de meeste natuur van Vlaanderen aanbiedt en de meeste natuurtoeristen aantrekt. De hoofdmissie is de Japanse cultuur bekend maken in België en omstreken. De Japanse Tuin wil blijven innoveren en blijven toeristen aantrekken. De innovaties zijn al talrijk: het paviljoen is nog maar pas gebouwd en de vredesbel werd ingehuldigd in 2016. Daarnaast ook nog de nieuwe website van de Japanse Tuin die de reservaties moet vergemakkelijken en meer transparantie moet bieden.

jt

De Symboliek in onze Tuin

De Japanse Tuin bevat veel symboliek. Om hierover alles te weten te komen, huur je best een gids in. Er kunnen gidsen in onze drie landstalen en in het Engels worden aangevraagd.

Heb je geen tijd voor een rondleiding bekijk dan hier ons filmpje!

 

 

Geschiedenis van de Japanse Tuin

De geschiedenis van de tuin gaat terug tot in het jaar 1985, het moment waarop de stad Hasselt en de Japanse stad Itami een vriendschapscharter ondertekenden, waardoor de twee ‘zustersteden’ werden.

Onmiddellijk daarna werd hard gewerkt aan de concrete realisatie van deze jumelage en werden tal van initiatieven genomen die de spontane relatie een solide basis zouden geven, waaronder bijvoorbeeld de jaarlijkse studentenuitwisselingen. Op voorstel van Itami, streefde men naar een blijvende symbolische aanwezigheid van beide culturen in de twee zustersteden. Hasselt besloot om een torenbeiaard te schenken en Itami bedacht het idee van een Japanse tuin in Hasselt.

De financiële en materiële inbreng hiervoor is opgebracht door Itami, die daarvoor partners zocht en vond in de Japanse bedrijfswereld. Om de resterende kosten te dragen, heeft de stad Hasselt een beroep kunnen doen op de belangrijke inbreng van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en voor wat het niet gesubsidieerde gedeelte betrof, werden partners gevonden bij Japanse instellingen, Vlaamse bedrijven en vestigingen van Japanse firma’s in België.

De Japanse architect Inoue Takayuki werd in Hasselt uitgenodigd om de locatie voor de tuin te kiezen. Al snel bleek dat dit geen klein stadstuintje zou worden, zoals eerst gedacht, maar wel een Japanse tuin van 2,5 ha op de plaats waar zich vroeger niets anders dan een weiland bevond.

Daarna begon de aanleg van de tuin. De oorspronkelijke beplanting in de tuinzone werd zoveel mogelijk behouden, wat het respect van de Japanners voor de natuur benadrukt. Daarnaast werden nog heel wat bomen en heesters bij geplant, stenen uit Oostenrijk naar Hasselt gehaald en op doordachte wijze in de tuin geplaatst, bruggetjes gebouwd, riviertjes en een waterval aangelegd en nog een aantal traditionele Japanse gebouwen gebouwd. Voor deze laatstgenoemde gebouwen werd al het materiaal overgebracht uit Japan, met uitzondering van elektrische leidingen, alarminstallatie en sanitair. De volledige realisatie van de tuin, van de eerste spadesteek tot de inhuldiging op 20 november 1992 duurde 250 werkdagen.

De Opening van de Japanse Tuin

Meer weten over het begin van onze Japanse Tuin? De coördinatoren van de Japanse Tuin hebben een boek gemaakt met alle informatie over de Tuin; het kost €15 voor de softcover en €19 voor de hardcover. Klik hier om meer informatie te zien over dit boek.

Of bekijk ons filmpje!

Contact