Jaarkalender - Evenementen 2020

Expo SMUK in het Modemuseum Hasselt - verlengd t/m 30 augustus

SMUK voert je naar een wereld van pracht en praal, schittering en schoonheid. De expo zoomt in op de historische én hedendaagse versieringstechnieken die eigen zijn aan de luxueuze mode-industrie.

Smuk

Expo Diep in het bos in Villa Verbeelding - nog tot 3 januari 2021

Hoe zien illustratoren het bos? In dat stuk natuur schuilt een schat aan verbeelding. In het bos vind je een bonte verzameling van bijzondere planten en dieren die als inspiratie dienen voor talrijke verhalen. De tentoonstelling Diep in het bos neemt je mee naar die eindeloze rijkdom van natuur in prentenboeken. Verdwaal in een prachtig decor met illustraties van o.m. Carll Cneut, Maria Dek, Jan De Kinder, Tom Schamp.

 

diep in het bos

Kunstennacht op 7 mei in de binnenstad (UITGESTELD)

Op donderdag 7 mei 2020 zorgen de Hasseltse kunst- en cultuurhuizen weer voor een bijzondere ambiance in de stad.  Van 18 tot 23 uur kan je op ontdekkingstocht en kiezen uit een rijk aanbod van expo’s, performances, workshops, atelierbezoeken en/of installaties.

kunstennacht

Sage van de Eenhoorn op 31 mei - (AFGELAST, nieuwe datum volgend jaar 23 mei 2021)

Zet je schrap voor een magische dag vol spektakel en betovering! Kruip in de huid van een stoere ridder of jonkvrouw, bewonder een echte eenhoorn, geniet van spectaculair theater en leef je uit tijdens de workshops. Ondertussen ontdek je de geheimen van de eeuwenoude abdij van Herkenrode.

   

sage van de eenhoorn

Amuse, een culinair wereldfeest op 7 juni in domein Kiewit - AFGELAST

Dit culinaire wereldfeest laat je genieten van wereldse smaken, showcooking, muziek, kinderanimatie, dansworkshops en demo’s, … Je kan er de wereld proeven op de hapjesmarkt.

amuse

Internationale Yoga dag op 21 juni in de Japanse Tuin - AFGELAST

Yoga hoeven we je niet meer voor te stellen. En net zoals tai chi passen ook deze lichaamsoefeningen helemaal in het concept van vrede en rust dat de Japanse Tuin zijn bezoekers biedt. Iedereen kan op deze dag vrij yoga komen beoefenen en workshops volgen.

Yoga Japanse Tuin

Koopzondag op 5 juli - soldenshoppen

De winkels zijn zondag 5 juli open van 13 tot 18 uur. Flaneer langs etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste trends. Hasselt is de ideale bestemming voor een 'shop till you drop'-dag!

Koopzondag

5 juli - Het wensenfestival in de Japanse Tuin

In de zevende maand is het Tanabata, ook bekend als het Wensenfestival of het Sterrenfestival. Het begin van de zomer wordt gevierd met een van de beroemdste festivals van Japan. Tijdens Tanabata trekken Japanners hun yukata, een luchtige, dunnere kimono, aan en viert men feest tot laat in de zomeravond met eten, drinken en muziek.

5 juli
Meer info: www.japansetuin.be
 

Tanabata of wensenfestival

E-bike festival op 15 & 16 augustus - Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode vormt twee dagen een belevingssite voor alle e -bikers en hun familie, vrienden, verenigingen. Je kan deelnemen aan fietsroutes met verschillende afstanden en animatie onderweg. Met achteraf een welverdiende barbecue, infomarkt en live terras.

E-bike festival

Pukkelpop van 20 t/m 23 augustus (AFGELAST)

Pukkelpop is een must-attend event voor elke muziekliefhebber. Of je nu van rock, pop, urban, indie, hiphop, electronic of gewoonweg álles houdt; Pukkelpop is the place to be. Ook foodies, cultuuraddicts en art & design lovers komen ogen te kort tijdens deze vier dagen durende ontdekkingsreis.

Pukkelpop

Boulev' Art op 29 augustus

Van 17 tot 22 uur kan je vanaf de Guffenslaan tot en met het Kolonel Dusartplein een unieke en zeer gezellige avondmarkt ontdekken met 100-tal kraampjes, bevolkt door tal van kunstenaars. Karikaturen, keramiek, juwelen of fotografie: de Hasseltse ‘kunstscene’ toont het er allemaal.

 • 29 augustus, vanaf 17 uur
 • Toegang is gratis 
 • Guffenslaan
 • Meer info:  +32 11 23 96 47 – www.uitinhasselt.be
Boulev'art

Manga en Cosplay Festival in de Japanse Tuin (AFGELAST)

Ook dit jaar keert het Manga en Cosplay Festival terug in de Japanse Tuin. Op 29 en 30 augustus staat de Japanse Tuin helemaal in het teken van je favoriete superhelden, manga en anime karakters, en videogame personages.

 • zaterdag 29 en zondag 30 augustus, 10u - 17u
 • Meer info: +32 (0)11 23 52 00 
 • www.japansetuin.be
Cosplay

Japans hondenweekend in de Japanse Tuin op 5 & 6 september - (AFGELAST)

Ben je de trotse bezitter van een Akita of een andere Japanse hond? Of wil je gewoon kennismaken met een van de Japanse hondenrassen? Wees er zeker bij want een keer per jaar mag je met je - Japanse! - hond in de Japanse Tuin komen wandelen. Naast een gewone wandeling zijn er diverse hond-gerelateerde activiteiten. Ook zonder hond ben je natuurlijk van harte welkom!


•     5+6 september 
•    +32 (0)11 23 52 00 - www.japansetuin.be

Japanse hond

19 t/m 27 september - Hasselt Kermis

Van 19 tot en met 27 september vindt op het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan in Hasselt één van de grootste kermissen van het land plaats. Met maar liefst 170 zeer uiteenlopende kermisattracties is er voor elk wat wils. We starten Hasselt Kermis met een spectaculair vuurwerk op 19 september om 21 uur aan de Kanaalkom. 

hasselt kermis

27 september - Dag van de Wijers

Laat je op zondag 27 september 2020 onderdompelen in het Land van 1001 vijvers. De Wijers is een uniek gebied in het hartje van de provincie Limburg, verspreid over zeven gemeenten. Meer dan 1.000 vijvers kleuren hier het landschap. De vijvers ontstonden voornamelijk onder impuls van de Abdij van Herkenrode, waar de kloosterzusters de vijvers gebruikten om vis in te kweken. Maak je keuze uit meer dan 100 spetterende activiteiten naast, op en in het water! 

wijers

Herfstshoppen in de binnenstad op zondag 4 oktober

Een nieuw seizoen staat voor de deur! Is jouw kleerkast en interieur nog niet klaar voor een comfy herfst? Kom dan herfstshoppen op zondag 4 oktober. De winkels zijn deze zondag open van 13 tot 18 uur.

 • Meer info:  +32 11 23 95 40 
   
Shoppen

De Hasseltse Jeneverfeesten op 17 & 18 oktober

Elk derde weekend van oktober viert Hasselt zijn rijke jenevertraditie met een uitbundig stadsfeest. Twee dagen lang staat de stad op zijn kop met muziek, theater en dans, installaties, markten, tentoonstellingen en optochten, een kelnerloop en een fontein die jenever spuit. Genieten kan met de klassieke borrel jenevercocktails en culinaire experimenten.

 

Jeneverfeesten

Chrysantenfestival in de Japanse Tuin - 17 t/m 25 oktober

Het Chrysantenfestival (Kikumatsuri) is het jaarlijks hoogtepunt van de herfst in de Japanse Tuin. Tijdens dit festival is de chrysant de leidraad waarlangs bezoekers hun weg vinden door de Japanse Tuin. Van 17 tot en met 25 oktober zal een wandeling door de Tuin je extra betoveren met de kunstwerken en creaties van verschillende artiesten, waarbij deze speciale bloem centraal staat.

Chrysantenfestival

Winterland - 20 november t/m 3 januari 2021

Is heel je familie fan van de winter, sneeuw en - natuurlijk - kerstmarkten? Glühwein drinken, pirouettes draaien op de schaatsbaan en luidkeels jingle bells zingen? Dan behoort Winterland in Hasselt van 20 november tot 3 januari 2021 vast en zeker tot je favoriete kerstmarkten.

 • 20 november tot 3 januari 2021
 • Toegang is gratis 
 • Meer info: +32 (0)473 71 07 79 – www.winterland.be
   
Winterland Hasselt

Kerstshoppen in de binnenstad op zondag 13 – 20 – 27 december

Flaneer langs etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste trends. Hasselt is de ideale bestemming voor een 'shop till you drop'-dag!

 • 13 – 20 – 27 december, 13u-18u
 • Meer info:  +32 11 23 95 40 

 

Kerstshoppen