Jaarkalender - Evenementen 2020

JANUARI 2020

Smuk Modemuseum Hasselt

Expo SMUK in het Modemuseum Hasselt (Modemuseum gesloten t/m 19 april)

SMUK voert je naar een wereld van pracht en praal, schittering en schoonheid. De expo zoomt in op de historische én hedendaagse versieringstechnieken die eigen zijn aan de luxueuze mode-industrie.

Incidentally insights #3

Incidentally insights #3 - Jenevermuseum gesloten t/m 19 april

Limburgs kunstenaar Patrick Ceyssens creëerde voor het Jenevermuseum een werk binnen de thematiek van Screen it!, de vijfde editie van de Stadstriënnale Hasselt-Genk.

Limbomania

Expo - Wereldberoemd in Limburg: Limbomania 1995 - 2017

De expo vertelt leuke verhalen uit ruim twee decennia Limburgse popmuziek aan de hand van cassettes, affiches, handgeschreven inschrijvingsformulieren, foto’s, flyers, bandbio’s, … De verhalen worden gebracht door popkenner Jan Delvaux. 

Villa Verbeelding

Expo - Meer dan duizend nachten in Villa Verbeelding (gesloten t/m 19 april)

De mysterieuze en sprookjesachtige verhalen uit Duizend-en-een-nacht spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding. Ontdek het werk van vijf Belgische en Nederlandse illustratoren in een nieuwe tentoonstelling rond deze parel uit de wereldliteratuur.

Stadswandeling

Stadswandeling met gids (niet mogelijk t/m 19 april)

Ben je benieuwd naar wat Hasselt zo anders maakt dan andere steden…..? Ga mee met een gids door de Hasseltse binnenstad en maak kennis met unieke plekjes en locaties. Hij/zij loodst je door de zijstraatjes en steegjes en verklapt je de geheimen van de goede smaak van de Hasselaar.

 • Iedere zondag om 11 uur en iedere maandag om 14 uur
 • Duur: 2 uur
 • Meer info: +32 (0)11 23 95 40 - www.visithasselt.be
Ilse Eerens

Nieuwjaarsconcert op 12 januari - Antwerp Symphony Orchestra

Kom samen met het Antwerp Symphony Orchestra klinken op het nieuwe jaar tijdens een parelend concert met een humoristische noot, een heerlijke sfeer en vooral een bloem van een sopraan!

 • 12 januari: om 11 & 15u
 • ccha, Kunstlaan 5
 • Meer info: www.ccha.be

FEBRUARI 2020

krokusfestival

19 t/m 23 februari - Krokusfestival in CCHA

Het Krokusfestival is een inspirerende ontmoetingsplek waar een zo breed mogelijk publiek van kinderen, jongeren en hun (groot)ouders kennis kan maken met kwalitatieve (inter)nationale kinderkunsten die vermaken, verrassen, verbeelden, vertragen, verwonderen.

Smuk

Expo SMUK in het Modemuseum Hasselt (Modemuseum gesloten t/m 19 april)

SMUK voert je naar een wereld van pracht en praal, schittering en schoonheid. De expo zoomt in op de historische én hedendaagse versieringstechnieken die eigen zijn aan de luxueuze mode-industrie.

gedeponeerd geregistreerd.

Expo Gedeponeerd geregistreerd. Limburgse jenevermerken vanaf 1880 in het Jenevermuseum (gesloten t/m 19 april)

Al sinds het einde van de 19de eeuw lieten verschillende stokers namen en etiketten van hun jenever- en likeurmerken registreren en deponeren. Ook in Hasselt en Limburg. Waarom deden ze dat? Hoe evolueerde het aantal deponeringen? Wat deponeerden ze of legden ze precies neer? En wat vertelt zo’n jeneverlabel nog over de economische realiteit van een bepaalde periode uit de geschiedenis?

MAART 2020

Carnaval

Hasselt carnaval op 21 & 22 maart (Afgelast)

Op zaterdag 21 maart paradeert er een clownenstoet (kindercarnaval) en op zondag 22 maart trekt de internationale carnavalsstoet door het centrum van Hasselt. 

 • Toegang is gratis 
 • Meer info: Koninklijk Feestcomité stad Hasselt: +32 11 23 96 47 – www.uitinhasselt.be
Shoppen man

Koopzondag op 29 maart (Afgelast)

Lenteshoppen in Hasselt de winkelstad. De winkels zijn open van 13 tot 18 uur. Flaneer langs etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste trends. Hasselt is de ideale bestemming voor een 'shop till you drop'-dag!

 • Meer info: +32 (0)11 23 95 40 
Kersenbloesems

(Japanse Tuin gesloten t/m 19 april) Start nieuw seizoen Japanse Tuin op 28 maart

Het vieren van Sakura, het feest van de lente is een erg belangrijk gebeuren in Japan. Het begin van de lente viert men met een picknick onder de bloeiende kersenboom. In de Japanse Tuin eert men deze traditie, dus iedereen is welkom om samen met vrienden en familie te picknicken. 

APRIL 2020

Japans hondenweekend

AFGELAST 4 & 5 april - Japans hondenweekend (nieuwe datum 5 & 6 september

Ben je de trotse bezitter van een Akita of een andere Japanse hond? Of wil je gewoon kennismaken met een van de Japanse hondenrassen? Wees er zeker bij want een keer per jaar mag je met je - Japanse! - hond in de Japanse Tuin komen wandelen. Naast een gewone wandeling zijn er diverse hond-gerelateerde activiteiten. Ook zonder hond ben je natuurlijk van harte welkom!

Kersenbloesem

(Japanse Tuin gesloten t/m 19 april) Kersenbloesemseizoen van 28 maart tot 30 april

Er staan 225 Japanse kerselaars of Sakura (桜) bomen in de Japanse Tuin. Ze zijn daarmee de trots van de Japanse Tuin. Elk jaar organiseert de Tuin dan ook een O-hana-mi (お花見) of kersenbloesem kijken festival.

Zoektocht Herkenrode

Afgelast - De Paashaas op cadeautjestocht in Herkenrode van 4 t/m 19 april

Kom kijken én zoeken welke cadeautjes de dieren krijgen van de Paashaas. Alles gevonden? Je krijgt een lekkere beloning. Deze zoektocht is gericht op kinderen van 3-7 jaar.
 

 • 4 t/m 19 april
 • Kruiden- & Inspiratietuinen, Herkenrodeabdij 4
 • Toegang is gratis voor kinderen - 12 jaar
 • +32 (0)11 23 96 70 - www.abdijsiteherkenrode.be
Erfgoeddag 2020

Afgelast - Erfgoeddag 25 & 26 april

Op zaterdag 25 april en zondag 26 april viert Erfgoeddag zijn 20e verjaardag, ook in Hasselt. Speciaal voor deze feesteditie draagt Erfgoeddag als thema 'De Nacht' en mag je nét dat tikkeltje meer verwachten. Klaar voor een boeiend weekend?

1000 en 1 nachten

Villa Verbeelding gesloten t/m 19 april - Expo - Meer dan duizend nachten in Villa Verbeelding

De mysterieuze en sprookjesachtige verhalen uit Duizend-en-een-nacht spreken vandaag nog steeds tot de verbeelding. Ontdek het werk van vijf Belgische en Nederlandse illustratoren in een nieuwe tentoonstelling rond deze parel uit de wereldliteratuur.

Bladwijzer op de wereld

Afgelast t/m 19 april - Expo - Bladwijzer op de Wereld

Deze expo geeft een beeld van de rijkdom van de erfgoedcollecties van Bibliotheek Hasselt Limburg. In de erfgoedcollecties zitten heel wat prachtboeken verscholen. Men toont een keuze van belangrijke en fraaie werken. Deze boeken leggen elk op een ander vakgebied kennis vast en brengen deze kennis in beeld.

MEI 2020

Koinobori

Kinderdag - Koinobori op 3 mei (uitgesteld naar latere datum)

Koinobori betekent kinderdag, maar verwijst ook naar de speciale vliegers die dan worden opgehangen in de vorm van een koikarper, hét symbool van hoop, kracht en een goede toekomst voor de kinderen. Een bijzonder moment in de Japanse Tuin dus, waarbij kinderen centraal staan, al zijn hun ouders uiteraard even welkom.

Kunstennacht

Kunstennacht op 7 mei

Op donderdag 7 mei 2020 zorgen de Hasseltse kunst- en cultuurhuizen weer voor een bijzondere ambiance in de stad.  Van 18 tot 23 uur kan je op ontdekkingstocht en kiezen uit een rijk aanbod van expo’s, performances, workshops, atelierbezoeken en/of installaties.

Sage van de Eenhoorn

Sage van de Eenhoorn op 31 mei

Zet je schrap voor een magische dag vol spektakel en betovering! Kruip in de huid van een stoere ridder of jonkvrouw, bewonder een echte eenhoorn, geniet van spectaculair theater en leef je uit tijdens de workshops. Ondertussen ontdek je de geheimen van de eeuwenoude abdij van Herkenrode.

JUNI 2020

Amuse

Amuse op 7 juni

Dit culinaire wereldfeest laat je genieten van wereldse smaken, showcooking, muziek, kinderanimatie, dansworkshops en demo’s, … Je kan er de wereld proeven op de hapjesmarkt.

Yogadag

Internationale Yoga dag op 21 juni in de Japanse Tuin

Yoga hoeven we je niet meer voor te stellen. En net zoals tai chi passen ook deze lichaamsoefeningen helemaal in het concept van vrede en rust dat de Japanse Tuin zijn bezoekers biedt. Iedereen kan op deze dag vrij yoga komen beoefenen en workshops volgen.

diep in het bos

Expo Diep in het bos in Villa Verbeelding

Hoe zien illustratoren het bos? In dat stuk natuur schuilt een schat aan verbeelding. In het bos vind je een bonte verzameling van bijzondere planten en dieren die als inspiratie dienen voor talrijke verhalen. De tentoonstelling Diep in het bos neemt je mee naar die eindeloze rijkdom van natuur in prentenboeken. Verdwaal in een prachtig decor met illustraties van o.m. Carll Cneut, Maria Dek, Jan De Kinder, Tom Schamp.

JULI 2020

Soldenshoppen

Koopzondag op 5 juli - soldenshoppen

De winkels zijn zondag 5 juli open van 13 tot 18 uur. Flaneer langs etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste trends. Hasselt is de ideale bestemming voor een 'shop till you drop'-dag!

Tanabata

5 juli - Het wensenfestival in de Japanse Tuin

In de zevende maand is het Tanabata, ook bekend als het Wensenfestival of het Sterrenfestival. Het begin van de zomer wordt gevierd met een van de beroemdste festivals van Japan. Tijdens Tanabata trekken Japanners hun yukata, een luchtige, dunnere kimono, aan en viert men feest tot laat in de zomeravond met eten, drinken en muziek.

 

Active Wear

Expo ‘Activewear’ in het Modemuseum Hasselt

Sport- en straatkleding beheersen het hedendaagse modebeeld. Sportswear en mode kennen een lange geschiedenis. De expo belicht de interactie tussen beide domeinen.

AUGUSTUS 2020

E-bike festival

E-bike festival op 15 & 16 augustus - abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode vormt twee dagen een belevingssite voor alle e -bikers en hun familie, vrienden, verenigingen. Je kan deelnemen aan fietsroutes met verschillende afstanden en animatie onderweg. Met achteraf een welverdiende barbecue, infomarkt en live terras.

Pukkelpop

Pukkelpop van 20 t/m 23 augustus

Pukkelpop is een must-attend event voor elke muziekliefhebber. Of je nu van rock, pop, urban, indie, hiphop, electronic of gewoonweg álles houdt; Pukkelpop is the place to be. Ook foodies, cultuuraddicts en art & design lovers komen ogen te kort tijdens deze vier dagen durende ontdekkingsreis.

Boulev'art

Boulev' Art op 29 augustus

Van 17 tot 22 uur kan je vanaf de Guffenslaan tot en met het Kolonel Dusartplein een unieke en zeer gezellige avondmarkt ontdekken met 100-tal kraampjes, bevolkt door tal van kunstenaars. Karikaturen, keramiek, juwelen of fotografie: de Hasseltse ‘kunstscene’ toont het er allemaal.

SEPTEMBER 2020

Manga

Manga en Cosplay Festival in de Japanse Tuin

Ook dit jaar keert het Manga en Cosplay Festival terug in de Japanse Tuin. Op 29 en 30 augustus staat de Japanse Tuin helemaal in het teken van je favoriete superhelden, manga en anime karakters, en videogame personages.

 • zaterdag 29 en zondag 30 augustus, 10u - 17u
 • Meer info: +32 (0)11 23 52 00 - www.japansetuin.be
Hasselt kermis

19 t/m 27 september - Hasselt Kermis

Van 19 tot en met 27 september vindt op het Kolonel Dusartplein en de Koning Boudewijnlaan in Hasselt één van de grootste kermissen van het land plaats. Met maar liefst 170 zeer uiteenlopende kermisattracties is er voor elk wat wils. We starten Hasselt Kermis met een spectaculair vuurwerk op 19 september om 21 uur aan de Kanaalkom. Welkom!

de wijers

27 september - Dag van de Wijers

Laat je op zondag 27 september 2020 onderdompelen in het Land van 1001 vijvers. De Wijers is een uniek gebied in het hartje van de provincie Limburg, verspreid over zeven gemeenten. Meer dan 1.000 vijvers kleuren hier het landschap. De vijvers ontstonden voornamelijk onder impuls van de Abdij van Herkenrode, waar de kloosterzusters de vijvers gebruikten om vis in te kweken. Maak je keuze uit meer dan 100 spetterende activiteiten naast, op en in het water! 

OKTOBER 2020

Shoppen

Herfstshoppen in de binnenstad op zondag 4 oktober

 Een nieuw seizoen staat voor de deur! Is jouw kleerkast en interieur nog niet klaar voor een comfy herfst? Kom dan herfstshoppen op zondag 4 oktober. De winkels zijn deze zondag open van 13 tot 18uur.

Jeneverfeesten

De Hasseltse Jeneverfeesten op 17 & 18 oktober

Elk derde weekend van oktober viert Hasselt zijn rijke jenevertraditie met een uitbundig stadsfeest. Twee dagen lang staat de stad op zijn kop met muziek, theater en dans, installaties, markten, tentoonstellingen en optochten, een kelnerloop en een fontein die jenever spuit. Genieten kan met de klassieke borrel jenevercocktails en culinaire experimenten.

chrysantenfestival

Chrysantenfestival in de Japanse Tuin - 17 t/m 25 oktober

Het Chrysantenfestival (Kikumatsuri) is het jaarlijks hoogtepunt van de herfst in de Japanse Tuin. Tijdens dit festival is de chrysant de leidraad waarlangs bezoekers hun weg vinden door de Japanse Tuin. Van 17 tot en met 25 oktober zal een wandeling door de Tuin je extra betoveren met de kunstwerken en creaties van verschillende artiesten, waarbij deze speciale bloem centraal staat.

NOVEMBER 2020

winterland

Winterland - 20 november t/m 3 januari 2021

Is heel je familie fan van de winter, sneeuw en - natuurlijk - kerstmarkten? Glühwein drinken, pirouettes draaien op de schaatsbaan en luidkeels jingle bells zingen? Dan behoort Winterland in Hasselt van 20 november tot 3 januari 2021 vast en zeker tot je favoriete kerstmarkten.

active wear

Expo ‘Activewear’ in het Modemuseum Hasselt

Sport- en straatkleding beheersen het hedendaagse modebeeld. Sportswear en mode kennen een lange geschiedenis. De expo belicht de interactie tussen beide domeinen.

DECEMBER 2020

Shopping

Kerstshoppen in de binnenstad op 13 – 20 – 27 december

Flaneer langs etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste trends. Hasselt is de ideale bestemming voor een 'shop till you drop'-dag!