muziek

Jaaragenda 2022

Koopzondagen 2022

In Hasselt winkel je van maandag tot zaterdag, van 10 tot 18 uur. Ook op de eerste zondag van de maand doen heel wat winkels de deuren open tussen 13 tot 18 uur. Noteer alvast de koopzondagen 2022 in je agenda: 

  • 6 februari - 6 maart - 3 april - 1 mei - 5 juni - 3 juli - 7 augustus - 4 september - 2 oktober - 6 november - 4 december - 11 december - 18 december
  • www.shopinhasselt.be

Tentoonstelling Letterpret - Villa Verbeelding

Het volledige huis wordt omgetoverd tot een letterparadijs met o.a. de originele illustraties van Charlotte Dematons van het razend populaire ‘Alfabet’ boek. Maar het blijft niet bij kijken: je kan letters maken met allerlei technieken, ja zelfs letters dansen!

Tentoonstelling DressUndress - Modemuseum Hasselt

Het Modemuseum Hasselt gaat op zoek naar het waarom van fascinatie voor naakt in fashion. Naakt mag weer. Dat laten de recente modeweken ons zien. Naked dresses en cropped tops zijn weer all the rage. Welk lichaamsdeel zet jij in de kijker met je outfit? Welk juist niet? En vooral: waardoor laat je je in die keuze beïnvloeden? Gastcurator Murielle Victorine Scherre.

Start seizoen Japanse Tuin - Kersenbloesemfestival

Er staan 225 Japanse kerselaars of Sakura bomen in de Japanse Tuin. Ze zijn daarmee de trots van de Japanse Tuin. Elk jaar organiseert de tuin dan ook een O-hana-mi of kersenbloesem kijken festival.  

Erfgoeddag

Op Erfgoeddag worden honderden activiteiten gepland over heel Vlaanderen en Brussel door diverse erfgoedorganisatoren. Ook in Hasselt. Het thema van dit jaar: Erfgoeddag maakt school! Alle activiteiten zijn gratis.

Kunstennacht

Op donderdag 12 mei zorgen de Hasseltse kunst- en cultuurhuizen weer voor een bijzondere ambiance in de stad.  Van 18 tot 23 uur kan je op ontdekkingstocht en kiezen uit een rijk aanbod van expo’s, performances, workshops, atelierbezoeken en/of installaties.

Live in Hasselt

Live in Hasselt is doorheen de jaren uitgegroeid tot één groot live feest met optredens van een 40-tal bands in de gezellige Hasseltse binnenstad. 

Tentoonstelling De nieuwsgierige * wakkere Hasselaar - Het Stadsmus

Tussen 1976 en 1985 verschenen 7 jaargangen van de onafhankelijke stadskrant De Nieuwsgierige Hasselaar. Dit burgerinitiatief werd opgericht om het stedelijk beleid aan de kaak te stellen. Het initiatief groeide uit tot een politieke beweging De Wakkere Hasselaar en tot de oprichting van een onafhankelijke burgerpartij WAKKER die deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1982.

Tanabata of Wensendag in de Japanse Tuin

De zevende dag van de zevende maand is het in Japan Tanabata, of wensendag.  Hierbij wordt het begin van de zomer gevierd. Ook in de Japanse Tuin. Dit gebeurt op tanzaku, speciale gekleurde papiertjes waarop je een wens of droom kunt schrijven. Je kunt je wens niet zomaar ergens ophangen, dit moet echt aan een bamboetak zijn. Dit vanwege de symbolische betekenis van bamboe. 

Obon Festival in de Japanse Tuin

Obon is een van de beroemdste traditionele feesten van Japan en wordt gevierd met verschillende kermissen, spelletjes en zomerfestivals. In de Japanse Tuin vieren we Obon met een speciale nocturne van 18u tot 23u30, een zeldzame kans om de Japanse Tuin in de avond te kunnen bewonderen.

Pukkelpop

Pukkelpop is een must-attend event voor elke muziekliefhebber. Of je nu van rock, pop, urban, indie, hiphop, electronic of gewoonweg van álles houdt. Ook foodies, cultuuraddicts en art & design lovers komen ogen te kort tijdens deze vier dagen durende ontdekkingsreis.

Boulev’ art

Deze grote culturele avondmarkt vindt plaats op de gezellige Groene Boulevard in Hasselt. Je kan er rustig rondkuieren langs de kraampjes van creatievelingen die er hun zelfgemaakte kunstwerken en juwelen en tweedehandsboeken aanprijzen voor verkoop of er zelf mee bezig zijn. Boulev’Art wordt ook opgevrolijkt door straatacts.

Manga & Cosplay festival

Op 3 en 4 september staat de Japanse Tuin helemaal in het teken van je favoriete superhelden, manga en anime karakters, en videogame personages. 

De Hasseltse Jeneverfeesten

Elk derde weekend van oktober viert Hasselt zijn rijke jenevertraditie met een uitbundig stadsfeest. Twee dagen lang staat de stad op zijn kop met muziek, theater en dans, installaties, markten, tentoonstellingen en optochten, een kelnerloop en een fontein die jenever spuit.  

Chrysantenfestival of Kikumatsuri in de Japanse Tuin

Het Chrysantenfestival (Kikumatsuri) is het jaarlijks hoogtepunt van de herfst in de Japanse Tuin. Tijdens dit festival is de chrysant de leidraad waarlangs bezoekers hun weg vinden door de Japanse Tuin. 

Winterland

Is heel je familie fan van de winter, sneeuw en - natuurlijk - kerstmarkten? Glühwein drinken, pirouettes draaien op de schaatsbaan en luidkeels jingle bells zingen? Dan behoort Winterland in Hasselt van half november tot begin januari 2023 vast en zeker tot je favoriete kerstmarkten.

Meer...

Alle events en expo's vind je terug op www.uitinhasselt.be

Cosplay