Ontdek het museum

Ontdek het museum

Een stad zonder verleden is als een boek zonder letters. In het Hasseltse stadsmuseum Het Stadsmus ontdek je hoe Hasselt ontstond en hoe de middeleeuwse Loonse stad uitgroeide tot de Limburgse provinciehoofdplaats van vandaag. Opmerkelijke deelcollecties, zoals die van Hasseltse keramiek of van hedendaagse kunst, zijn leuk als startpunt voor een verdere verkenning in de stad van vandaag. Of als eindpunt …

De collectie van Het Stadsmus ademt 'Hasselt'. Ze bevat kunst van Hasseltse kunstenaars én allerlei voorwerpen die vertellen over het politieke, sociale, economische, religieuze en culturele leven in Hasselt.

Heb je daarna nog niet genoeg van Hasselt en zijn bijzondere erfgoed? Ontdek dan ook onze tijdelijke expo.

 

De geschiedenis van het gebouw

Het gebouw Stellingwerff-Waerdenhof is een prachtige patriciërswoning, gelegen op de hoek van de Maastrichterstraat met de Guido Gezellestraat.

Het Waerdenhof duikt voor het eerst in de geschiedenisboeken op rond 1450. Het vakwerkhuis is dan eigendom van de augustijn vander Waerden, waaraan het huis zijn naam ontleent. Daarna gebruiken de heren van Mombeek het huis als winterverblijf. Jan Renier de Geloes, burgemeester van Hasselt, koopt aan het einde van de 17de eeuw het huis van hen en start met ingrijpende verbouwingen.

Halverwege de 19de eeuw verwerft de familie Stellingwerff van het pand. Zij bouwden eerder naast het Waerdenhof al een palazzo. Natuurlijk voegen zij hier het Waerdenhof aan toe.

In 1926 koopt de stad het complex en brengt er de muziek- en tekenacademie in onder. Later beslist het stadsbestuur het gebouw te restaureren om er het stadsmuseum in onder te brengen.