Titel

Hasselts Erfgoed en natuur in de spotlights op Open Monumentendag

Hasselts Erfgoed en natuur in de spotlights op Open Monumentendag

Thema Erfgoed & Natuur

Dit jaar vormt het boeiende samenspel van Erfgoed en Natuur het thema van Open monumentendag. In Hasselt vind je deze link op heel wat plaatsen terug.

Een mooi voorbeeld is de nok van Hasselt, het hoogstgelegen punt van Hasselt.

Kapel van Sasput & Voogdij en natuurgebied Tommelen

Nok van Hasselt

Vanop dit plateau kijk je over het prachtige heuvellandschap van de gemeente uit. Bij open weer zie je in de verte zelfs Borgloon en Tongeren verschijnen. Tussen de bomen vind je hier ook de kapel van Sasput-Voogdij. Deze plek is het resultaat van geologische en cultuurhistorische processen waarvan de sporen terug te vinden zijn in het landschap. Het natuurgebied Tommelen, met meer dan 100 poelen, is op zijn beurt ontstaan na zware Amerikaanse bombardementen op het Hasseltse station in april 1944. Beide plaatsen zijn met een gids op OMD te bezoeken.

Domein Kiewit

Familiespeurtocht Kiewit

Of breng een bezoek aan het stedelijk Domein Kiewit. Het rijkelijk verleden gaat terug tot in de 18de eeuw. Tijdens een wandeling doorheen het Engelse park en een bezoek aan het herenhuiskom je alle belangrijke periodes in de geschiedenis van het domein tegen. Voor de kinderen is er het mysterie van Kiewit. Een ‘verwarde’ kasteelheer neem ze mee naar de verdwenen tuinbeelden die eens in de prachtige lusttuin stonden.

Oud Kerkhof

Maar niet alleen de natuur werd door menselijke ingrepen ‘hervormt’, de natuur is vaak ook een inspiratiebron voor menselijke creaties. Als je op het Oud Kerkhof langs de grafstenen wandelt ontdek je een veelheid aan symbolen. Vaak zijn ze ontleend uit de natuur. Bloemen, kransen, bomen … sieren de graven en zijn steeds verbonden aan het sterven en het omgaan met dit sterven.

Hasseltse keramiek

Hasseltse keramiek

De internationaal vermaarde Hasseltse Keramiekfabriek maakte siervoorwerpen en bouwaardewerk zoals geglazuurde baksteen en wandtegels. Haar bloeiperiode liep gelijk met de stijlperiode van de Art Nouveau. Een architectuurvorm die als belangrijkste inspiratiebron de natuur had. Groeivormen uit de natuur werden vertaald in de architectuur en dieren en planten verschenen op gevels en in interieurs. In het rijke assortiment van de Hasseltse keramiekfabriek vind je deze vormen ook terug. Tijdens Open Monumentendag staat Patrick Thijs, voorzitter van ‘Verzamelaars Unie Hasselts Keramiek’, stil bij de florale motieven in Hasseltse keramiek.

Meer info

Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht bij Toerisme Hasselt, Maastrichterstraat 59 (011 23 95 40) of op www.openmonumentendag.be

 

zondag 10 september, 10u – 18u

diverse locaties

gratis

 

Opgelet!

Op zondag 10 september is het ook autoloze zondag

Meer info: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/autoloze-zondag/711de9cb-53ac-493c-a1fb-add85e99f41f

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: