Hasselt in een notendop

Skyline

Hasselt heeft het

Hasselt is de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg en telt 78.000 inwoners. Hasselt heeft ook 7 deelgemeenten. Je kan in Hasselt naar hartenlust shoppen, musea bezoeken, cultuur beleven, culinair genieten en gastvrij overnachten. Alles speelt zich af op wandelafstand. Hasselt is de ‘allereerste’ Stad van ‘Geluk’ en is met zijn 2 hogescholen en een universiteit ook een studentenstad.

Genieten naar eigen smaak

In onze levendige hoofdstad worden je smaakpapillen goed aan het werk gezet. De gezellige straten in de binnenstad verwennen je met een groot aantal restaurants, cafés en sfeervolle terrassen. Jenever en speculaas zijn dé specialiteiten van onze stad.
Mensen die graag kunst en cultuur opsnuiven komen ook prima aan hun trekken. Musea zoals het Jenevermuseum, Modemuseum Hasselt, Het Stadsmus en Villa Verbeelding (voorheen Literair Museum) zullen je zeker bekoren. Hasselt heeft ook cultuurhuizen zoals cultuurcentrum Hasselt en Z33. Concerten en beurzen vinden plaats in de Grenslandhallen of Ethias Arena. Voor je dagelijkse portie muziek kan je in de Muziekodroom terecht.

Diegenen die houden van groen en rust kunnen hier ook goed vertoeven. Denk maar aan de Japanse Tuin, domein Kiewit, Limburg Lavendel en abdijsite Herkenrode. De kinderen kunnen hun hart ophalen in Plopsa Indoor, de musea en Domein Kiewit. Of wat dacht je van een Knibbel Knabbeltocht, een speurtocht met picknick door de stad? 


Hasselt bruist van kleine en grote evenenementen. Terugkerende events zijn de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten, carnaval, kermis, GP Veldrijden, Live in Hasselt, Theater op de Markt, Jeneverfeesten, Pukkelpop,  Winterland en nog veel meer. Alle info over evenementen kan je vinden op www.uitinhasselt.be.

 

smaak
Shoppen

Shoppingparadijs

Een stad als Hasselt verlaat je nooit met lege handen. Flaneer langs de mooiste etalages, snuffel in exclusieve boetieks en ontdek de nieuwste trends in onze hoofdstad. De ideale bestemming voor een 'shop till you drop'-weekend! Gedurende het ganse jaar zijn de winkels open van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur. Tijdens de speciale koopzondagen zijn de winkels ook op zondag open. De winkelstraten zijn autovrij.

Een beetje geschiedenis

Onze hoofdstad ontstond rond de 7de eeuw en de naam is afgeleid van het Germaanse ‘Hasaluth’ wat een hazelarenbos betekent.  Arnold IV, graaf van Loon, bevestigde de stadsrechten in 1232. Hasselt maakte deel uit van het graafschap Loon, waarvan de grenzen ongeveer samenvielen met de huidige provincie Limburg. Hasselt was toen niet de hoofdstad maar groeide uit tot een zeer belangrijke stad van het graafschap door de nabijheid van de grafelijke vesting en de abdij van Herkenrode in Kuringen. Hasselt bleef de belangrijkste stad tot de aanhechting van het hele prinsbisdom Luik bij Frankrijk in 1794. Na de nederlaag van Napoleon en de vereniging met Nederland, van 1815 tot 1830, werd de oude naam Loon vervangen door de naam Limburg. In 1830 werd België onafhankelijk en in 1839 werd Hasselt hoofdstad van de Belgische provincie Limburg.

situering
Graafschap Loon

Ligging & situering

De belangrijkste verkeersader is de autosnelweg E313 Luik-Hasselt-Antwerpen. Het centrum is omsloten door een Grote Ring en een Kleine Ring, deze wordt ook Groene Boulevard genoemd, die het verkeer uit het centrum van de stad moet houden. Het centrum is zo goed als autovrij. Verder zijn er belangrijke verkeersassen richting Tongeren (20 km), Sint-Truiden (18 km), Genk (14 km), Diest (30 km), Maastricht (40 km)en Eindhoven (65 km).