Titel

Filep, modeduizendpoot, sluit Hasselt in zijn hart.

Filep, modeduizendpoot, sluit Hasselt in zijn hart.

Begin 2016 riep de Franse Vogue ‘Haute-à-Porter’ uit tot een van de drie must-see exposities van 2016. Een aanbeveling waarmee Modemuseum Hasselt – na gelauwerde tentoonstellingen over Axelle Red, Hannelore Knuts en Sir Paul Smith – opnieuw internationaal scoort. Filep: “Het Modemuseum staat open voor ideeën en heeft geen schrik om mensen creatieve kansen te geven, hoe excentriek ze ook zijn.”

Filep kreeg carte blanche om de maalstroom van invloeden in zijn hoofd tot leven te wekken in een verbluffende tentoonstelling. Haute couture en high street-ware van topontwerpers vloeiden samen met muziek, videoclips en levensechte opgezette dieren. Het resultaat: één gigantisch zintuiglijk tableau dat een blik gunt in de gedachtewereld van een man die verzot is op kruisbestuivingen.

“In oktober 2015 verhuisde ik naar Hasselt voor ‘Haute-à-Porter’. Eerst schrikte de verhuizing me wat af. Alweer een nieuwe omgeving. Maar die angst vervloog snel. Hasselt is zó gastvrij. Ik heb het nooit eerder meegemaakt: op restaurant gaan en de dag erna op straat al een welgemeende ‘hallo’ krijgen als je dezelfde gezichten tegenkomt. Heel anders dan Parijs (lacht).”

 

Een stad van kruisbestuivingen

‘Charmant’: dat is het woord dat Filep me geeft, wanneer ik naar zijn impressies over Hasselt pols. “Het is onwaarschijnlijk hoeveel je hier vindt, op zo’n kleine oppervlakte. Restaurants, bars, een geweldige bibliotheek en leuke musea. Het is hier ook overal zo netjes. En je kunt hier overdag en ’s avonds met een gerust gevoel over straat lopen. Dat alles zegt veel over de kwaliteit van een stad.”

Het zijn hectische maanden geweest als curator van de tentoonstelling. Toch oogt Filep opvallend relaxed. Hij geniet overduidelijk van de belangstelling die bezoekers in Haute-à-Porter tonen. “Ik voel me vereerd dat zoveel mensen interesse hebben voor mijn project. En ik ben gelukkig dat toeristen speciaal hiervoor naar Hasselt afzakken. Zo kan ik iets terugdoen voor de stad die me een platform heeft gegeven om mezelf creatief uit te drukken.” Fileps liefde voor deze plek is niet gespeeld. Dat merk je aan zijn hele houding. In het kleine jaar dat hij hier woont, is hij uitgegroeid tot een echte Hasselt-ambassadeur, die schoonheid ziet waar wij – Hasselaren – soms niet eens meer bij stilstaan.

“Ik hou van de mix hier. Een gezellig en bruisend stadscentrum, maar ook plekken waar je helemaal tot rust komt. Van hieruit ben je zó in de bossen of aan het kanaal. Ik wandel ook graag op het oude kerkhof (Kempische Steenweg, n.v.d.r.). Zo sfeervol. Of wacht, schrijf dat misschien niet op. Dan denken de mensen dat ik morbide ben (lacht). Neen serieus, ik hou van mensen, drukte, beweging … Dat inspireert me. Maar mijn leven is soms té hectisch. Té veel compromissen, vergaderingen, deadlines. Ik heb stilte nodig om de batterijen weer op te laden. Hier in Hasselt kan dat.”

‘Amazing’ boetieks en witte schoenen

Als recente ‘Hasselaar’ heeft Filep nog altijd een onbevangen blik op de stad. De ideale persoon dus om enkele tips te geven aan wie Hasselt in 48 uur wil verkennen. Wat zijn de absolute must-do’s en must-sees? “Shoppen natuurlijk. Met al die ‘amazing’ boetieks raak je niet uitgekeken. Zie je dit paar? (hij toont me spontaan zijn modieuze witte schoenen). Gekocht bij La Bottega. Daar vind je nu eens alles van mode. Naar verluidt komen er merkspotters vanuit heel Europa naar daar om nieuwe trends op te snuiven en inspiratie op te doen.”

Van al dat winkelen krijg je natuurlijk ook honger en dorst. “Pocomatto (Dorpsstraat) is mijn lievelingsrestaurant. Ik hou van de eigenaars. Ze zijn zo lief. En de Italiaanse gerechten zijn er super. Je kunt in Hasselt trouwens ook heel lekker sushi eten. Dat doet me eraan denken: ik wandel ook dolgraag in de Japanse tuin. Zo’n sfeervolle plek. Een glaasje drinken doe ik vaak aan het oude stadhuis. Je weet wel, in die bar met die krokodil tegen de muur (EcZiteriA, Lombaardstraat). Heel sfeervol.”

Maar dé reden om naar Hasselt te komen, blijft voor Filep natuurlijk Modemuseum Hasselt. “Een geweldig museum, dat je toont hoe je – ook in een kleine stad – groots kunt zijn. Ik blijf het knap vinden hoe jullie de allermooiste modestukken van topdesigners, van over de hele wereld, naar hier halen. En dan heb ik het niet alleen over ‘Haute-à-Porter’, maar over alle expo’s die hier plaatsvinden. Beseffen jullie eigenlijk wel dat Hasselt op dit moment wereldwijd over de tong gaat? Dankzij de realisaties van Modemuseum kent de hele internationale modescene de naam van jullie stad.”

Alsof ze zijn stelling willen illustreren, wandelen er twee Duitstalige dames het museum binnen. Filep vraagt meteen van waar ze komen. Aken. Ja, speciaal voor Modemuseum Hasselt naar hier afgezakt. Filep heet ze van harte welkom op zijn expo én in ‘zijn’ stad. De gastvrijheid van een Cypriotische kosmopoliet is blijkbaar even groot als die van de gemiddelde Hasselaar …

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief