Titel

Fietstocht Mirakel & Monstrans

Fietstocht Mirakel & Monstrans

De bloedende hostie

In 1317 - 700 jaar geleden - raakte een omstaander in een onbewaakt ogenblik de hostie aan, die een priester wilde toedienen aan een stervende in Viversel (Zolder).

De hostie begon te bloeden. De priester bracht de miraculeuze hostie, via Lummen, naar de abdij van Herkenrode. En onderweg gebeurden er nog meer mirakels.

 

Een mysterieus plot voor een fietstocht vol geschiedenis en erfgoed

Monstrans

Eenmaal in Herkenrode kwam de beleving rond de bloedende hostie helemaal op gang. De hostie werd in een prachtige monstrans gestoken. De bedevaarders stroomden toe. Jaarlijks, op Sacramentsdag, werden er missen en processies gehouden ter ere van de hostie. Eeuwenlang werd de miraculeuze hostie vereerd.

Twee uitgestippelde fietslussen, beide met Abdijsite Herkenrode als startpunt, leiden je langs plaatsen waar de beleving van de hostie zichtbaar is. Fiets richting Viversel en Lummen of kies voor de fietslus richting Hasselt centrum. Daar kan je de Sint-Quintinuskathedraal bezoeken, waar de hostie vandaag bewaard wordt.

Een bezoek aan Het Stadsmus maakt het verhaal compleet. Daar wordt vandaag de prachtige monstrans van Herkenrode - de oudst gekende monstrans ter wereld! - bewaard. De expo 'Mirakel en Monstrans. 700 jaar bloedende hostie' geeft je de context en betekenis van dit Vlaamse topstuk.


 

Meer info

http://www.hetstadsmus.be/content.php?hmID=1913.&print=y

Meer activiteiten rond 700 jaar bloedende hostie vind je op www.hetstadsmus.be.

De fietskaart is gratis en verkrijgbaar bij o.a. Abdijsite Herkenrode, Het Stadsmus en Toerisme Hasselt.

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: