Titel

Chrysantenfestival

Chrysantenfestival

Een Japanse herfst in Hasselt, het Chrysantenfestival

jt

Tussen 13 en 21 oktober vindt het "Chrysantenfestival" (Kikumatsuri) plaats in de Japanse Tuin in Hasselt. Wanneer de groene zomer bladeren rood, geel en bruin kleuren en de chrysanten fleurig in bloei staan, gaat de herfst van start. De bontgekleurde chrysanten zijn bloemen die Japan en België verbinden. Daarom dat de Japanse Tuin in Hasselt elk jaar samen met Japan de chrysanten in de bloemetjes zet met het Chrysantenfestival.  

Van oudsher vieren Japanners de bloei van de chrysanten als het begin van de herfst. De chrysant of Kiku in de Japanse traditie staat symbool van een lang leven en de Japanse keizer, en is hiermee de nationale bloem van Japan. Tijdens het festival worden de parken en tempels alom Japan met fantastische chrysantencombinaties versiert. En net zoals wij soms nog in België een kaarsje branden voor goed geluk bij de examens offeren veel studenten in Japan nog steeds chrysanten kransen aan de Japanse Shinto goden voor een extra dosis aan academisch geluk.   

Dit jaar wordt het Chrysantenfestival geëerd met de creativiteit van 'Bloemenkunstenaar' van eigen bodem, Tom de Houwer. Het festival wordt een groot chrysanten kunstwerk met als artistiek vertrekpunt 'Sensei Sensen'. Met zijn project wil hij graag de Japanse traditie gesymboliseerd door de Japanse Tuin en de zintuigelijke beleving combineren door florale chrysanten designs. Tom de Houwer heeft een prachtige bloemenzaak 'Ambrosia' in Beerse en ontwerpt bloemenpotten voor het designbureau 'Serax'. 

Het eerste weekend, 13 en 14 oktober, van het Chrysantenfestival zal er ook een Ikebana, Japans bloemschikken, tentoonstelling plaatsvinden. Deze zal georganiseerd worden door het 'Ikenobo Chapter Nederland' en hier zal je de prachtige florale kunstwerken te zien krijgen in de stijl van een van de traditionele kunsten van Japan. Elke zaterdag zal het festival van de ochtend (10u) tot de nacht (23u) doorvieren om de prachtige chrysanten en ikebana kunstwerken ook in een ander licht te kunnen zien. 

Tickets vind je hier

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: