Titel

Chrysantenfestival

Chrysantenfestival

Een Japanse herfst in Hasselt, het Chrysantenfestival

Kikumatsuri; Chrysantenfestival; Chrysanten; oktober; Japanse Tuin

Tussen 13 en 21 oktober vindt het "Chrysantenfestival" (Kikumatsuri) plaats in de Japanse Tuin in Hasselt. Wanneer de groene zomer bladeren rood, geel en bruin kleuren en de chrysanten fleurig in bloei staan, gaat de herfst van start. De bontgekleurde chrysanten zijn bloemen die Japan en België verbinden. Daarom dat de Japanse Tuin in Hasselt elk jaar samen met Japan de chrysanten in de bloemetjes zet met het Chrysantenfestival.  

Van oudsher vieren Japanners de bloei van de chrysanten als het begin van de herfst. De chrysant of Kiku in de Japanse traditie staat symbool van een lang leven en de Japanse keizer, en is hiermee de nationale bloem van Japan. Tijdens het festival worden de parken en tempels alom Japan met fantastische chrysantencombinaties versiert. En net zoals wij soms nog in België een kaarsje branden voor goed geluk bij de examens offeren veel studenten in Japan nog steeds chrysanten kransen aan de Japanse Shinto goden voor een extra dosis aan academisch geluk.   

Dit jaar wordt het Chrysantenfestival geëerd met de creativiteit van 'Bloemenkunstenaar' van eigen bodem, Tom de Houwer. Het festival wordt een groot chrysanten kunstwerk met als artistiek vertrekpunt 'Sensei Senses'. Met zijn project wil hij graag de Japanse traditie gesymboliseerd door de Japanse Tuin en de zintuigelijke beleving combineren door florale chrysanten designs. 

Het eerste weekend, 13 en 14 oktober, van het Chrysantenfestival zal er ook een Ikebana, Japans bloemschikken, tentoonstelling plaatsvinden. Deze zal georganiseerd worden door het 'Ikenobo Chapter Nederland' en hier zal je de prachtige florale kunstwerken te zien krijgen in de stijl van een van de traditionele kunsten van Japan.

Elke zaterdag zal het festival van de ochtend (10u) tot de nacht (23u) doorvieren om de prachtige chrysanten en ikebana kunstwerken ook in een ander licht te kunnen zien. 

Tijdens het Chrysantenfestival valt er ook heel wat te beleven! Tijdens de weekends zullen er eet- en drankstandjes zijn en zijn er ook heel wat workshops gepland:

- Zaterdag 13 oktober, 10.30u: Poëtische wandeling "Zal ik een eindje met je meewandelen?" met Godfried KIppers

- Zondag 14 oktober, 15u: Geleide wandeling met een gids om de symboliek van de Tuin te ontdekken

- Zondag 21 oktober, 11u: Kalligrafie workshop met Shigemi Ekhart 

- Zondag 21 oktober, 13u: meditatiesessie met klankschalen en Keltische harp met Hannah Van den Borne en Ilse Vanderstukken (geen extra kosten bovenop je ticket, maar inschrijving noodzakelijk!)

- Zondag 21 oktober, 14u: Ikebana workshop met Els Claes

- Zondag 21 oktober, 14u: sake tasting met SaSaWorks

- Zondag 21 oktober, 15u: Geleide wandeling met een gids om de symboliek van de Tuin te ontdekken

 

Tickets voor het festival zelf (zonder workshop), vind je hier

NIETS MISSEN VAN HASSELT? WIJ HOUDEN JE GRAAG OP DE HOOGTE!

Email: