Stijn Meuris

Stijn Meuris : "Er is héél veel Hasselt om van te genieten."

Twintig jaar na de afscheidsconcerten van Noordkaap zou frontman Stijn Meuris in 2020 de microfoon weer oppikken voor een nieuwe concertenreeks. Helaas dacht een of ander virus daar anders over. Maar kijk, van uitstel komt ook hier geen afstel. Voor de concerten neem je er wel best je agenda van 2022 bij, maar ondertussen neemt de frontman, journalist, radiopresentator — en nog zoveel meer — je alvast mee op pad door Hasselt. Voor een straffe streep muziek, een portie gastronomie (of was het nu astronomie?) en … een rondje Hasselt op de elektrische fiets.  

Stijn Frank Foto

Van groot tot klein. Muziek is er in alle maten en genres in Hasselt. “De jaarlijkse hoogmis voor muziekliefhebbers is natuurlijk Pukkelpop, wanneer Kiewit enkele dagen wordt ingepalmd door tienduizenden festivalgangers”, aldus Stijn Meuris. “Het festival werkt als een magneet voor nationale en internationale artiesten en bezoekers. Als muziekfanaat word je hier op je wenken bediend.”  

Maar het hoeft niet altijd zo groots natuurlijk. Dichter bij het centrum valt er ook de rest van het jaar meer dan voldoende te beleven. Dat beaamt ook Stijn. “Muziekodroom, bijvoorbeeld, is de perfecte locatie en heeft echt een eigen smoel. Ideaal om middelgrote en kleinere bands aan het werk te zien of nieuwe acts te ontdekken. Maar daarnaast biedt het muziekcentrum ook een educatief aanbod en repetitieruimtes. Met Noordkaap hebben we hier al heel wat uren gesleten. Op en naast het podium.”  

Toffe buren

We hoeven maar naar de buren te gaan voor een volgende portie rock’-n-roll. “Sinds 2008 vind je hier PXL Music, een driejarige opleiding in de pop- en rockmuziek. De opleiding heeft ondertussen een ijzersterke reputatie opgebouwd die tot ver over onze landgrenzen reikt.”

Zullen we de Grote Ring dan maar oversteken en richting centrum trekken? “Ideaal. Want terwijl Pukkelpop en Muziekodroom natuurlijk grotere spelers zijn, weerklinkt in onze stad ook nog een interessante grondtoon. Zo pik ik graag een optreden mee in het zaaltje van CaféCafé, maar weet ik ook een jaarlijks event als Hasselt Live zeker te smaken.” 

Astronoom of gastronoom?

En wat maakt Hasselt nog de moeite, naast al die muzikale verwennerij? “De hanteerbaarheid van onze stad speelt ongetwijfeld mee. Hoewel ik van een wereldstad als Parijs hou, ben ik toch eerder geneigd om naar een kleinere stad als Bazel te trekken. Datzelfde vind ik zo fijn aan Hasselt. Wandel even door het centrum en je komt altijd wel mensen tegen die je kent. En ik ben dan misschien eerder een astronoom dan een gastronoom, ik denk wel dat ik mag stellen dat het aantal culinair hoogstaande adresjes hier bovengemiddeld hoog ligt. Verder kijk ik erg uit naar het nieuwe cultuurhuis dat er in het centrum zou komen, en ja, ook een beetje naar wat dat zou betekenen voor de brutalistische gevel van het gebouw waar het zijn intrek zou nemen. Ook dat maakt Hasselt voor mij zo de moeite: de stad gaat op zoek naar vernieuwing, heeft lef. Fijn toch?” 

Stijn Close-Up

Elektrische fiets

Mensen lijken soms te denken dat Hasselt stopt voorbij de Grote Ring. Voor die mensen heeft Stijn maar één boodschap: “Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn: Er is héél veel Hasselt. Op een boogscheut van mijn huis heb je zo de prachtige Herkenrodebossen in Kermt, ik ga regelmatig wandelen op en rond de abdijsite van Herkenrode en sinds ik de elektrische fiets heb ontdekt, verken ik fietspaden, doorsteekjes en binnenwegjes in mooie deelgemeentes als Stevoort, Kuringen, Wimmertingen, … Ook langs het Albertkanaal kom je me regelmatig tegen. Zoals ik al zei: er is heel veel Hasselt (lacht).” We zouden het niet beter kunnen zeggen. Aan jou om het te ontdekken! 

 

Spring zeker eens binnen bij Visit Hasselt om inspiratie op te doen voor je bezoek aan aan onze stad.  

Share this page: