Erfgoed Sweert

Ontdek de mooiste historische plekjes in Hasselt

Van de Sint-Quintinuskathedraal tot de klassieke gevel van 't Sweert, Hasselt heeft heel wat mooie historische plekjes en er is voor ieder wat wils. Wij hebben alvast onze favorieten voor jou op een rijtje gezet. Ontdek ze hier beneden!

Het oude stadhuis

Het oude stadhuis dateert van de 17e eeuw en deed eerst dienst als hotel. In 1779 kocht de stad Hasselt het gebouw om het dienst te laten doen als stadhuis. Momenteel kan je hier enkel nog trouwen. Alle andere diensten zijn samen ondergebracht in ‘t Scheep op het Limburgplein, een aanrader als je houdt van moderne architectuur.

Oud Stadhuis

Begijnhof

In het begijnhof woonden tot 1886 de begijntjes. In 1944 werd het zwaar beschadigd door bombardementen waardoor er van de centraal gelegen begijnhofkerk enkel een ruïne overbleef. Je vindt hier nu een stuk van het recent vernieuwde Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur.

Begijnhof

Virga Jessebasiliek

Deze basiliek werd opnieuw opgebouwd in laat‑barokke en vroeg‑classicistische stijl, nadat ze in november 1944 werd geteisterd door een V1 bom. Het Virga Jessebeeld dat in het midden van de kerk stond werd nagenoeg ongeschonden onder het puin uitgehaald. Virga Jesse is de naam die de Hasselaren aan Maria, de moeder van Jezus, geven. Ze is de beschermvrouw van Hasselt. Haar beeld uit de veertiende eeuw staat in de Virga Jessebasiliek. De Virga Jesse staat centraal tijdens de Virga Jessefeesten die al sinds 1682 om de zeven jaar georganiseerd worden.

Virga Jesse

't Sweert

Het Sweert kan je vinden op de Grote Markt. Dit is een van de meest bekende huizen van Hasselt, omdat het een zeer rijk vakwerkhuis is in Maaslandse stijl. Het Sweert dankt zijn naam aan het uithangbord dat je nog steeds kan bewonderen op de hoek van het gebouw, namelijk een zwaard in een gehandschoende vuist. Oorspronkelijk vond je hier vroeger een herberg maar sinds 1713 kreeg het gebouw de functie van apotheek en dat is sindsdien zo gebleven.

Grote Markt - Het Sweert

Hendrik & Katrien

Dit beeld heeft officieel de naam 'Luisteren naar de Beiaard'. Het symboliseert de Hasseltse jeugd die naar de toekomst kijkt. In de volksmond kreeg dit beeld de naam 'Hendrik en Katrien' en verwijzen ze naar de eerste inwoners van Hasselt. Ze zijn niet meer weg te denken van de Grote Markt en zitten er al van 1989. 

Hendrik & Katrien

Het Leerske

Vandaag kan je hier terecht voor een leuk montuur of stijlvolle zonnebril, maar vroeger noemde men dit gebouw het Leerkse. In die tijd kon je hier overnachten in de herberg maar het was nadien ook geruime tijd gewoon een woning. Het gebouw dateert van de 16de eeuw en is een pareltje van historische vakwerkbouw.

tackoen

Huis de Corswarem

Huis de Corswarem, een van Hasselts architecturale pronkstukken, werd eind 19de eeuw gebouwd in opdracht van Adrien de Corswarem,die lid was van een vooraanstaande familie. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het huis gebruikt als mess voor Duitse officieren. Later werd het gebruikt als rechtbank, muziekconservatorium en stadsarchief. Sinds 2012 is in Huis de Corswarem Het Smaaksalon gevestigd, een brasserie waar je kan proeven van Limburgse smaken. Pronkstuk is de feestzaal in neogotische stijl met zijn merkwaardige schouw en plafond met stucwerkdecoratie, maar ook de salons in neoclassicistische- en neorenaissancestijl mogen zeker gezien worden.

Smaaksalon

Voormalig Provincieraadsgebouw

Dit prachtige gebouw is rond de eeuwwisseling gebouwd in eclectische stijl. In 1839 werd Hasselt officieel de hoofdstad van Limburg en tot 1991 zetelde de provincieraad in dit prachtige gebouw. Naderhand vonden de rechtbank van eerste aanleg en kunstenvereniging CIAP hier hun onderdak.

Provincieraadsgebouw

Zuivelmarkt

Tegenwoordig bekend als de Zuivelmarkt maar in 1505 beter bekend als Savelmert.  Vanaf 1576 werden de vis‑, zout‑, kaas‑, en pottenmarkt van de Grote Markt naar hier overgebracht. Nu is het ‘the place to be’ als je op zoek bent naar een heerlijk restaurantje of tal van gezellige terrasjes.

Zuivelmarkt

Neem een duik in de rijke geschiedenis van Hasselt

De historische stadswandeling loodst je – van klinknagel tot klinknagel – langs markante gebouwen, monumenten en kunstwerken. En de hazelnoot op de klinknagels? Die is niet alleen hét symbool van Hasselt maar wijst je ook de wandelrichting aan. Onderweg geven gevelbordjes een woordje uitleg bij de bezienswaardigheden.

Meer info

Historische Stadswandeling
Share this page: