Erfgoed Sweert

Ontdek de mooiste historische plekjes in Hasselt

Van de Sint-Quintinuskathedraal tot de klassieke gevel van 't Sweert, Hasselt heeft heel wat mooie historische plekjes en er is voor ieder wat wils. Wij hebben alvast onze favorieten voor jou op een rijtje gezet. Ontdek ze hier beneden!

Oud Stadhuis

Het oude stadhuis dateert van de 17e eeuw en deed eerst dienst als hotel. In 1779 kocht de stad Hasselt het gebouw om het dienst te laten doen als stadhuis. Momenteel kan je hier enkel nog trouwen. Alle andere diensten zijn samen ondergebracht in ‘t Scheep op het Limburgplein, een aanrader als je houdt van moderne architectuur.

Oud Stadhuis

Begijnhof

In het begijnhof woonden tot 1886 de begijntjes. In 1944 werd het zwaar beschadigd door bombardementen waardoor er van de centraal gelegen begijnhofkerk enkel een ruïne overbleef. Je vindt hier nu een stuk van het recent vernieuwde Z33, House for Contemporary Art, Design & Architecture. Tijdens de zomermaanden vinden hier ook tal van leuke optredens of filmscreenings plaats dankzij De Serre Hasselt.

Begijnhof

Virga Jesse basiliek

Deze basiliek werd opnieuw opgebouwd in laat‑barokke en vroeg‑classicistische stijl, nadat ze in november 1944 werd geteisterd door een V1 bom. Het Virga Jessebeeld dat in het midden van de kerk stond werd nagenoeg ongeschonden onder het puin uitgehaald.

Virga Jessebasiliek

't Sweert

Het Sweert dankt zijn naam aan het uithangbord dat je nog steeds kan bewonderen op de hoek van het gebouw, namelijk een zwaard in een gehandschoende vuist.Oorspronkelijk vond je hier vroeger een herberg maar sinds 1713 kreeg het gebouw de functie van apotheek en dat is sindsdien zo gebleven.

sweert

Hendrik & Katrien

Hoewel dit beeld eigenlijk officieel de naam 'Luisteren naar de Beiaard' heeft . Het symboliseert de Hasseltse jeugd die naar de toekomst kijkt. In de volksmond kregen ze de naam Hendrik en Katrien en verwijzen ze naar de eerste inwoners van Hasselt. Ze zijn niet meer weg te denken van de Grote Markt en zitten er al van 1989. 

Hendrik & Katrien

Optiek Tackoen

Vandaag kan je hier terecht voor een leuk montuur of stijlvolle zonnebril, maar vroeger noemde men dit gebouw het Leerkse. In die tijd kon je hier overnachten in de herberg maar het was nadien ook geruime tijd gewoon een woning.

tackoen

Huis de Corswarem

Het huis de Corswarem zoals wij het kennen, bestond vroeger uit twee delen. Tot Adrien de Corswarem het kocht, de beide panden afbrak en dit statische herenhuis bouwde op dezelfde plaats. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het huis gebruikt als mess voor Duitse officieren. Later werd het gebruikt als rechtbank, muziekconservatorium en stadsarchief.

Corswarem

Voormalig Provincieraadsgebouw

Dit prachtige gebouw is rond de eeuwwisseling gebouwd in eclectische stijl. In 1839 werd Hasselt officieel de hoofdstad van Limburg en tot 1991 zetelde de provincieraad in dit prachtige gebouw. Naderhand vonden de rechtbank van eerste aanleg en kunstenvereniging CIAP hier hun onderdak.

provincieraadsgebouw

Zuivelmarkt

Tegenwoordig bekend als de Zuivelmarkt maar in 1505 beter bekend als Savelmert, onstond na overwelving der Helbeek in 1576. Vanaf dan werden de vis‑, zout‑, kaas‑, en pottenmarkt van de Grote Markt naar hier overgebracht. Nu is het ‘the place to be’ als je op zoek bent naar een heerlijk restaurantje of tal van gezellige terrasjes.

zuivelmarkt
Share this page: