Kunstroute

KunstRoute - Een unieke tocht met een kunstzinnig kantje

Hasselt en kunst, da’s een beetje zoals ‘café’ en ‘bier’. De kunst hangt hier letterlijk op straat, in de vorm van impressionante streetart. Maar er zit ook kunst verborgen op minder prominente plekjes. Je moet natuurlijk wel weten waar te kijken. Visit Hasselt helpt je alvast op weg met een gloednieuwe wandeling, de KunstRoute. Die leidt je langs dé artistieke must-sees van de stad. Elien Meuwissen, productontwikkelaar bij Visit Hasselt, geeft een woordje uitleg.  

Wat willen jullie laten zien met de KunstRoute?

“We hebben het gegeven ‘actuele kunst’ volledig opengetrokken. Er zijn in Hasselt zowel installaties als streetartwerken te zien, maar ook heel wat illustraties. Die kunsttak is wat minder gekend, maar absoluut de moeite waard om te ontdekken. De wandeling leidt je ook langs verschillende musea, zoals Villa Verbeelding, Het Stadsmus en Z33, het Huis voor Actuele Kunst, Design en Architectuur. Wie zich nog meer wil verdiepen in de Hasseltse kunst, kan er onderweg even binnenstappen. Op die manier willen we een wisselwerking creëren tussen liefhebbers van beeldende kunst en bijvoorbeeld streetartfanaten. Hen uitnodigen om zich ook voor andere kunstvormen open te stellen.”

Map KunstRoute

Voor wie is de wandeling interessant?

“Eigenlijk is de wandeling voor zowel bezoekers als Hasselaren boeiend. Mensen die Hasselt niet goed kennen, krijgen een introductie met een interessante invalshoek. De wandeling is zo’n vijf kilometer lang en ‘flirt’ eigenlijk met de Kleine Ring. Zo ontdek je ook plekjes die niet pal in de stadskern liggen en waar je anders misschien niet meteen komt. Voor de Hasselaren zelf is het dan weer leuk om de verhalen te ontdekken achter de kunstwerken die ze misschien al tig keren achteloos voorbijliepen.” 

KunstRoute

Welk kunstwerk is jouw persoonlijke favoriet?

“Een moeilijke keuze, maar dan ga ik voor ‘Out of The Cage’, streetart van Studio Giftig in de Badderijstraat. Ik vind het erg indrukwekkend hoe het werk, dat verdeeld is over twee muren, één groot geheel vormt. Vooral de filosofie spreekt me wel aan: ontsnappen uit de kooi, op zoek naar innerlijke vrijheid. Nu ik erover nadenk: erg actueel in deze tijden!”  

KunstRoute

Geprikkeld om de artistieke kant van Hasselt te gaan verkennen? Haal dan snel het volledig gratis routeplan af bij Visit Hasselt! 

Liever digitaal? Ga dan voor de downloadbare versie

KunstRoute Ils
Share this page: