horen zien zwijgen

Kunst in de stad

Je hoeft niet noodzakelijk naar een museum om kunst te bewonderen. Doe een wandeling door het centrum van Hasselt en je komt heel wat kunstwerken tegen. Sommige springen zo in het oog en andere loop je vaak voorbij zonder het te weten! Wij zetten alvast enkele opmerkelijke werken voor jou op een rijtje... en kan je er geen genoeg van krijgen? Haal snel in ons bezoekersonthaal de gratis KunstRoute of download hem via deze website!

Panamarenko - Batopillo

Sinds 2007 staat op de hoek van de Zuivelmarkt en de Botermarkt ‘Batopillo’, een beeld van de Antwerpse kunstenaar Panamarenko. De figuur probeert aan de hand van propellers op zijn rug een plaats in het luchtruim te verkrijgen. Panamarenko is in de ban van vliegtuigen en vliegen op eigen kracht. Dit is dan vaak ook het onderwerp van zijn werken. Nutteloosheid is een voorwaarde voor zijn werk. Met de propellor op zijn rug probeert de figuur Batopillo het luchtruim te veroveren, maar zijn vlucht zal enkel slagen in zijn verbeelding. Voor Hasselt staat het beeldhouwwerk symbool voor haar vele dromen en de wil om ze te realiseren.

Batapillo

Piet Stockmans - Het Waterpad

Voor de creatie van ‘Het Waterpad’ maakte Piet Stockmans maar liefst 350 porseleinen tegels van 15 op 15 centimeter met de hand. Het pad loopt over de gehele breedte van de Grote Markt verwerkt in de centrale regenwatergoot.  Het kunstwerk is dubbel zo leuk wanneer het regent: door het patroon van witte wolken en blauwe lucht op de tegels lijkt het dan net alsof het toch mooi weer is.

Het Waterpad

Liliane Vertessen - Zien – Zen – Zijn

De reusachtige zilveren bril van roestvrij staal aan de Bibliotheek Hasselt Limburg is het werk van de Limburgse kunstenares Liliane Vertessen. Het beeld drukt een contrast uit: enerzijds is het verbonden met de aarde via de sokkel. Anderzijds heeft het de mogelijkheid om aan de aarde te ontsnappen, op zoek naar het realiseren van zijn eigen droom.

'Zien' staat hierbij om gadeslaan, kijken en voor herkennen.
'Zen' wil zeggen overstijgen, openstaan, erkennen en richting geven.
'Zijn' staat tenslotte voor onderkennen, waakzaamheid, vooruitgang en afwachten.

Liliane Vertessen

Adrien De Gerlache

Op Groene Boulevard staat het standbeeld van Adrien De Gerlache, vlakbij zijn - inmiddels verdwenen- ouderlijk huis. Deze Hasselaar staat bekend (vooral in het buitenland) als de eerste en grootste zuidpoolreiziger.  Met zijn schip 'Belgica' ging hij in 1897 op expedtie naar Antartica. In 1924 werd deze pionier voor zijn prestaties en verdiensten in de adelstand verheven.

Het drie meter hoge bronzen beeld  dat zo'n 1000 kilogram weegt, is van de hand van Gerard Moonen en werd in 1998, 100 jaar na deze expeditie, geplaatst op de boulevard. 

De Gerlache

Eva Lynen

De Bilzense illustratrice Eva Lynen zorgde tijdens Drawing Days én erna voor een kleurrijk spektakel in de tuin van Het Stadsmus. Het illustratieve en het kleurrijke aspect speelt een belangrijke factor speelt in haar werk. Ze is geen klassieke striptekenaar maar vertelt ook graag verhalen. In haar werk blijf je dingen ontdekken, omdat er vele kleine details in zitten.

eva lynen

Alex Face

Patcharapol Tangruen is een bekende en invloedrijke graffitikunstenaar in Thailand. Hij creëerde Alex Face, een personage met een gedesillusioneerd kindergezicht dat zich in dierenkostuums hult. ‘Horen, zien en zwijgen’ is het thema van dit kunstwerk. Je deze muurschildering ontdekken op het Kadettenpleintje. 

horen zien zwijgen

Rinus Van de Velde

Ga binnen in ‘t Scheep, het Hasseltse stadhuis, en laat je verwonderen door de monumentale houtskooltekening van de Belgische kunstenaar Rinus Van de Velde. Voor deze ‘Nachtwacht 2.0’ haalde hij inspiratie uit groepsportretten uit de 16de en 17de eeuw. Die traditie bracht hij naar het legendarische Hasseltse volkscafé Cambrinus. Je ziet een fictieve kunstenaarsgemeenschap, met zowel mensen uit zijn persoonlijke omgeving als vaste klanten van het café.

Rinus

Lucy McLauchlan

McLauchlan is een stichtend lid van het kunstenaarscollectief en de gelijknamige kunstgalerie Beat 13! in Birmingham. Zij werkt met pen of penseel in zwart-wit composities op gevarieerde dragers zoals papier of op gebouwen. Als je buiten 't Scheep komt kan je één van haar 40 meter lange wandschilderingen bewonderen. 

Mc Laughan

Zin in meer?

Haal de gratis KunstRoute af bij Visit Hasselt of download hier

Share this page: