Pauwels Spaenjers

Huis Pauwels Spaenjers – Multiple – ambacht ontdekken met de HasPas

Aandacht voor detail en vakmanschap: die eigenschappen smelten perfect samen in de handgemaakte sieraden van goudsmederij Huis Pauwels-Spaenjers. Het resultaat? Juwelen die een verhaal vertellen en liefde voor het vak verraden. Vanop straat (ook gekend als ‘Het Gouden straatje’) kan je zo in het atelier van de ontwerpers kijken. Wij spraken met Kitty Spaenjers, de helft van het ontwerpersduo Pauwels Spaenjers.

Duo Pauwels Spaenjers

27 jaar geleden vestigde huis Pauwels Spaenjers zich in het gezellige Hasselt. “Hier ben ik samen met mijn man Audi Pauwels juwelen beginnen ontwerpen en maken.” vertelt Kitty ons.
“Ondertussen zijn we uitgegroeid naar een team van 3 goudsmeden en 2 winkels. Hiernaast hebben we nog een juwelengalerij Multiple.”
 

Pauwels Spaenjers

Ontwerpers

“Oorspronkelijk zijn we begonnen met het ontwerpen en maken van juwelen. We verkochten dus enkel op tekening.” 
Nadien gingen ze op zoek naar een locatie om hun juwelen te tonen.  “Zo zijn we deze winkel begonnen in de Maastrichterstraat, toen nog een achterstraatje. Op die manier konden we onze juwelen in een etalage leggen en onze stijl tonen en verkopen.”
“In de eerste plaats zijn we juweelontwerpers, maar ons atelier doet alles wat met juwelen te maken heeft, zo doen we ook restauraties.”
 

“Wij zijn altijd blijven tekenen, we maken nog altijd 1 ontwerp per week!

Al 27 jaar lang.”

Pauwels Spaenjers

Stijl

Als we Kitty vragen welke soort juwelen ze maken, is haar antwoord: “Hedendaagse juwelen, we leven in de jaren 2000. Wij zijn hedendaagse ontwerpers, we hebben allebei een vormelijke kunstopleiding. Dus we gaan niets maken dat al 100 jaar bestaat, we proberen vooruit te kijken.”
“Dat wil niet zeggen dat het trendy juwelen zijn. Zeker niet, want met een goudjuweel dat de trend volgt hebben mensen net schrik om uit de trend te geraken. Het zijn wel overdachte ontwerpen die hun tijd doorstaan.”
 

Pauwels Spaenjers

Gouden straatje

Eigenlijk kan je hen beschouwen als medeoprichters van het ‘Gouden straatje’, dé straat waar talentvolle ontwerpers en edelsmeden een staaltje van hun kunnen etaleren.

“Toen wij ons hier vestigden waren er niet zoveel juweelontwerpers. Er waren wel goudsmeden die in een achterkamer werkten bij juweliers. Hasselt had haar geschiedenis in juweliers, maar echt een goudsmid die zijn eigen ontwerp verkocht was niet gezien.” 
“Wij zijn hier begonnen in de Maastrichterstraat, maar hoe het komt dat nog anderen zich hier zijn komen vestigen? De zaken goed gingen bij ons. Dat trok waarschijnlijk aan. Ik ben blij dat er zich hier nog collega’s zijn komen vestigen.” concludeert Kitty.
 

“We hebben er uiteindelijk een echt ‘Gouden straatje’ van kunnen maken.”

Pauwels Spaenjers

DNA Hasselt

Juwelen en juweelontwerp zit in het DNA van Hasselt, zoveel is zeker. En dat kan ook Kitty bevestigen. “Ondertussen zeker, we hebben hier onze winkel. Maar wij werken ook heel veel met PXL studenten. Audi heeft op de Hogeschool PXL zelfs een afdeling juweelontwerp opgericht, intussen één van de grootste van België. 2 van de 3 goudsmeden uit ons team hebben daar ook gestudeerd.”
Het koppel woont in het centrum van Hasselt. “We vinden het centrum heel gezellig, zeker in de zomer met de terrasjes en in de winter met de gezellige eetzaakjes. Ook de vele kleine zelfstandigen vind ik fijn.” Maar als fietsfanaat neemt Kitty in haar vrije tijd steevast de fiets richting Kiewit, de natuur in.
 

Pauwels Spaenjers

HasPas voordeel

Als je hier binnen stapt krijg je een gratis zilveren hangertje of magneetbroche. Je krijgt naast het item ook nog uitleg over de ambacht goudsmederij en de ambachtelijk gemaakte juwelen. Ook kom je te weten wie er in de juwelengalerij tentoonstelt. 

Ontdek de HasPas
 

Pauwels Spaenjers
Share this page: