Eva - Drawing Days

Eva Lynen kleurt het Stadsmus tijdens Drawing Days

Van 1 tot 3 oktober kan je in Hasselt terecht voor Drawing Days, het illustratiefestival in de stad. Tijdens dit driedaags festival kan je meer dan 40 tekenactiviteiten ontdekken, gaande van workshops tot wandelroutes en expo’s van verschillende illustratoren, waaronder Eva Lynen. We spraken met haar in de tuin van het Stadsmus over haar werk, streetart in onze stad en de dagdagelijkse banaliteiten in het leven van een jonge illustrator.

Hoe zou je jouw werk beschrijven voor de mensen die jou nog niet zo goed kennen?

Ik leg altijd uit dat het illustratieve en het kleurrijke aspect een belangrijke factor speelt in mijn werk. Ik zou mezelf niet als klassieke striptekenaar beschouwen maar ik vertel ook graag verhalen. Dat komt eigenlijk door mijn opleiding aan Luca School of Arts in Brussel waar ik illustratie en striptekenen studeerde. Iets wat anderen me vaak vertellen is dat ze in mijn werk dingen blijven ontdekken, omdat er vele kleine details in zitten.

Eva Muur
Er wordt wel al eens gezegd dat je graag werkt rond dagelijkse banaliteiten, wat mogen we daaronder verstaan?

Ik krijg soms het gevoel dat er vandaag de dag wordt verwacht dat illustratoren zeer actuele thema’s moeten aanhalen en dat vind ik best lastig. Ik voel me daar niet echt comfortabel bij. Daarom verzamel ik liever ideeën die ik interessant vind in mijn dagelijks leven. Als ik op een terrasje zit en ik zie of hoor iets dat ik mooi vind, dan schrijf ik dat op. Soms zijn dat banale of simpele dingen waar ik plezier uit haal. En persoonlijk vind ik het ook leuk wanneer dat mensen zich daarin kunnen herkennen.

Mogen we jou naast illustrator dan ook een beetje een verteller noemen?

Ja, maar ik ben wel een slechte schrijver (lacht). Ik denk dat iedereen die met beeldende kunsten bezig is dat een stukje verhaal in zijn of haar werk steekt. Het wil ook niet zeggen dat ik graag rond banale zaken werk dat er geen serieuze of diepere onderwerpen aan bod in kunnen komen.

Je werkte in jouw laatste tentoonstelling met bepaalde personages, is dat iets wat jouw werk typeert?

Als ik voor een tentoonstelling werk verzin ik wel vaak een verhaal waar ik mijn beelden rond opbouw. Tijdens de laatste tentoonstelling heb ik ervoor gekozen om het verhaal te vertellen aan de hand van 2 personages, Nina & Max. Maar ik heb er ook wel al meerdere gebruikt. Ze fungeren als een soort kapstok voor het verhaal. De eerste keer had ik wel een personage gecreëerd dat een beetje op mezelf leek, maar dat was gevaarlijk omdat mensen snel veronderstellen dat het allemaal op jezelf is gebaseerd.

Eva Borstel
Wat is de insteek van jouw werk hier in het Stadsmus?

Ik dacht gisteren nog bij mezelf : “Die vraag ga ik sowieso krijgen!” (lacht). Normaal gezien heb ik op voorhand al een heel uitgewerkt ontwerp of zijn er bepaalde bouwstenen van een campagne waarrond ik moet werken maar hier kreeg ik vrij spel. Ik had een paar tekeningen gemaakt waarvan ik dacht dat ik ze zou schilderen maar toen ik hier aankwam dacht ik bij mezelf : “Het zijn de drawing days” en het draait om het tekenen en jezelf ermee te amuseren. Dus ben ik gewoon zonder schets begonnen, want daar draaien deze dagen om. Ik ben even door het gebouw gewandeld en op een bepaalde verdieping zag ik een collectie borden en glazen. Onbewust heb ik die zaken meegenomen in dit werk.

Je bent eigenlijk afkomstig uit Bilzen, maar we mogen toch wel spreken van een duidelijke link met Hasselt?

De laatste jaren werk ik meer en meer in Hasselt. Zo werk ik regelmatig samen met Villa Basta en had ik recent een leuk project met Smeets jenever waarbij er een groot doek van mijn werk werd geprint dat nu tegenover het jenevermuseum is tentoongesteld. In het verleden heb ik ook samengewerkt met De Serre Hasselt, zo heb ik enkele banken voor hen mogen beschilderen in hun locatie aan de Dokter Willemsstraat.

Eva Schildert
Hasselt staat ook wel bekend als de stad van street art, is er een bepaald werk dat er voor jou uitspringt?

Aan het station, achter zaal België is er wel een werk dat ik heel leuk vind door Lindert Steegen. Een goede vriend van mij die trouwens ook afkomstig is uit Bilzen. Zijn kleurgebruik vind ik persoonlijk altijd knap en het leunt meer aan bij het illustratieve. Maar daarnaast denk ik dat er qua talent nog veel potentieel zit in Limburg.

Staan er in de toekomst nog grote projecten in de steigers?

Het is vrij druk geweest afgelopen zomer maar ook nu met Drawing Days en ik heb regelmatig wat opdrachten voor bedrijven. Dus ik zou het niet erg vinden moest het na deze maand wat rustiger worden maar ik ken mezelf en waarschijnlijk wil ik tegen dan weer aan iets anders beginnen (lacht). Ooit zou ik wel graag aan een boek willen werken of aan nieuwe expo’s want dat zijn wel zaken waar ik me echt in kan onderdompelen.


Je kan het werk van Eva vanaf nu bewonderen in de tuin van het Stadsmus. Drawing days vindt plaats in Hasselt van 1 tot en met 3 oktober. Meer info via www.drawingdays.be

Share this page: