Brecht Evens

Brecht Evens: "Hasselt heeft mij gevormd."

Internationaal bekende kunstenaar, striptekenaar en graphic novellist Brecht Evens opent zijn eerste Belgische solotentoonstelling 'We kunnen eender waarheen', in Het Stadsmus en Villa Verbeelding op 12 mei. Een unieke kans om je te laten onderdompelen in een roes van zinderende kleuren, prikkelende verbeelding en onverwachte plotwendingen.
 

Thuiskomen

Brecht woont sinds enkele jaren in Parijs. Door de pandemie is hij sinds oktober niet meer in België geweest. "Het voelt enorm fijn om terug in  Hasselt te zijn. In de eerste plaats om mijn ouders terug te ‘zien’ en vooral om in hun mooie tuin te zitten en te genieten van de rust." Om het voor zichzelf wat spannend te maken en in de sfeer komen, heeft Brecht zijn echte Hasselt-vrienden van vroeger uitgenodigd voor de opening. “Ik heb wel het gevoel van ik moet het hier nog eens effe heroveren op vrijdagavond. Want ik weet niet meer hoe de cafés heten waar ik altijd heenging.”
 

Brecht Evens

 "Geluk is moeilijk te reconstrueren. We onthouden onze missers.”

Inspiratie

Hasselt is uiteraard een logische locatie voor zijn eerste solotentoonstelling, het is de stad die Brecht heeft gevormd doorheen zijn leven."In mijn boek ‘De liefhebbers’ voel je Limburg echt. Het soort Limburg waar je voorbij treint, de achtertuin met kinderspeeltuig, tuinhuis en drinkbak voor vogels."

Een andere grote peiler in het werk van Brecht is het nachtleven. Dansen en feesten zijn hier nooit ver weg. “Het nachtleven ben ik pas deftig beginnen ontdekken vanaf mijn studententijd. Het is een speeltuin voor volwassenen, alle mogelijke avonturen waar je als kind van droomt, maar dan met wat drank en seks erin.”

In zijn laatste boek 't Amusement' zijn er zelfs heel veel Hasseltse referenties gestoken, zo laat hij er in de namen van de grootstad de Demerstraat en de Kanaalkom terugkomen. Zijn inspiratie komt deels ook van een soort isolatie binnenin, je alleen voelen in de massa. "Je hebt minder dialoog nodig voor tekeningen met een tof aspect. Het soort dialogen die je onthoudt zijn meestal die die slecht verlopen. Daarom is het makkelijker en lijkt het minstens even nodig om erover te schrijven. Het zou wel een grote interessante uitdaging zijn om een heel boek te maken over contente mensen. Dat zou een krachttoer zijn. Ik ben zelf gelukkig genoeg. Op zich zou het niet aan materiaal mankeren. Maar geluk is moeilijk te reconstrueren. We onthouden onze missers.”

Brecht maakt graag strips en boeken waarin je het gevoel hebt dat je vrij kan rondkijken. Je kan er zo lang en zo veel tijd in doorbrengen als je zelf wil. In zijn werken is er genoeg mysterie en detail verstopt zodat je er kan in rondreizen. "Ik haal mijn inspiratie uit van wat mij verteld wordt in boeken."

Brecht Evens tentoonstelling

Er is veel te zien

De expo toont gevarieerde kleurrijke tekeningen, hetgeen je niet verwacht van een strip. Daarnaast ook een hele hoop verschillende universumpjes om in te kijken, veel details. "Het is een behoorlijk gulle tentoonstelling, niet te abstract, niet conceptueel maar heel concreet en narratief. Er is veel te zien." De titel van de expo ‘We kunnen eender waarheen’ is een zin die uit zijn laatste boek komt en is zeker op dit moment een mission statement. Het boek laat je toe om thuis overal heen te reizen.
 

Hasselt in het hart

Hasselt heeft altijd impact gehad in zijn werk. Zo was er zijn eerste en enige keer ooit in discotheek Versuz. Zijn fascinatie daar ging vooral uit naar de gangen en trappen van het gebouw, een architectuur om in verloren te lopen. In zijn boek 'Disco Harem' vind je als hommage zelfs een tekening ervan terug waar je in spiegelbeeld het woord ‘Versuz’ ziet staan. Daarnaast heeft het middelbaar ook een speciale plek in het leven van Brecht. “Ik teken nog altijd speelplaatsen die lijken op de speelplaats van de Normaalschool met de basketbalring er middenin.”
 

Brecht Evens

Waar gaat Brecht heen?

"Dat zien we wel, ik heb zelf geen grote expo abities. Mijn hoofd zit meestal vol met boeken en strips tot een week op voorhand wanneer ik wakker schiet. Is het aan het lukken? Is het klaar? Ziet het er goed uit? En dan begin ik mij ermee te moeien."


Een expo is voor Brecht altijd een leuke ontdekking en bevestiging dat zijn tekeningen er in het echt veel beter uitzien dan in druk. In deze tentoonstelling komt de affiche voor de opera (dat trouwens gekocht werd door Het Stadsmus) het best tot zijn recht. "Het voelt juist gepresenteerd" bevestigd Brecht.
 

We kunnen eender waarheen, als het van Brecht afhangt dan vertoeft hij in Hasselt het liefst in Café Café op een vrijdagavond of in de tuin van zijn ouders. Als het van ons afhangt, sturen we je met heel veel plezier naar Het Stadsmus en Villa Verbeelding om deze uitgebreide tentoonstelling te ontdekken.
 

'Expo Brecht Evens. We kunnen eender waarheen'. Van 12 juni tot 16 oktober 2021 in Het Stadsmus en Villa Verbeelding

Share this page: