Kadettenplein

10 verborgen plekjes in Hasselt

In de loop der eeuwen verdwenen tal van steegjes in de Hasseltse binnenstad. Doorsteekjes verbonden de straten van Hasselt met elkaar, maar latere verbouwingen sloten tal van steegjes af. Gelukkig is het tij gekeerd. Oude steegjes werden opnieuw ontsloten en nieuwe doorsteekjes worden mogelijk gemaakt.  Aan jou om deze verborgen pareltjes te ontdekken!

Kadetjessteeg

Een zalig stukje groene rust middenin het stadscentrum, genoemd naar de kinderkledingzaak 2XKadet die hier gelegen is. Je ontdekt hier beelden van kunstenaars Gerard Moonen (Luna op het terras van Kookpunt, Luc Philips en Groen Naakt) en Stefan Bongaerts (Open Boek en Het slijk der aarde a.k.a Halvefrank beeld). Of neem even plaats op één van de banken als aandenken aan Jos Geysen en René Vanstreels (voormalig stadsbeiaardier). 

(Maastrichterstraat – Hemelrijk)

Kadetjessteeg

Tuin van Het Stadsmus

Nog zo’n plek om de drukte van de stad te ontlopen is de Tuin van Het Stadsmus. Via het poortje rechts van het museum Het Stadsmus kom je terecht in deze gezellige stadstuin.

(Guido Gezellestraat)
 

Tuin van het Stadsmus

Walputsteeg

Ook wel het gezelligste straatje van Hasselt genoemd. Tussen de twee vleugels van de oude brandweerkazerne (nog met letter H op beide gevels) wandel je langs de tafelende gasten van brasserie Orangerie en restaurant Portal.      

(Minderbroedersstraat – Walputstraat)
 

Walputsteeg

Peterseliesteeg

Via de doorgang rechts van het oude postgebouw aan de Havermarkt kom je via dit leuke doorsteekje terecht in de Kapelstraat. Bij het binnengaan (of verlaten) zeker even halt houden aan het kunstwerk Leesmuur van Hasselaar Pierre Dujardin.

(Havermarkt – Kapelstraat)
 

Peterseliesteeg

Binnenplaats van het Oud Gasthuis

Via de monumentale ingangspoort aan de Thonissenlaan kom je op de binnenplaats van het voormalig Oud Gasthuis terecht. In dit deel van het gebouw zijn momenteel kantoren gevestigd. In de zuidvleugel is het Modemuseum Hasselt gevestigd. 

(Thonissenlaan – Gasthuisstraat)
 

Binnenplaats Oud Gasthuis

Pelikaansteeg

Deze doorsteek tussen de Kapelstraat en de Aldestraat is genoemd naar het huis met gevel in Maaslandse stijl "De Pelikaan" dat zich hierin bevindt.

(Kapelstraat - Aldestraat)
 

Pelikaansteeg

Tuin van het Ursulinenhof

Nog maar heel recent, maar toch al één van de mooist verborgen plekjes in hartje Hasselt. Trek je even terug in deze tuin omgeven door de balkons van het nieuwe Ursulinenhof.

(Groenplein)
 

Urselinnen 2

Jeanne Moermansstraat

Nieuwe doorsteek tussen de Meldertstraat en het Kolonel Dusartplein. Genoemd naar Jeanne Moermans, een bekende Hasseltse horlogière. Hier kan je genieten van een signature coffee bij Klatch.bar bij aankoop van onze HasPas.

(Meldertstraat - Kolonel Dusartplein)
 

Jeanne Moermansstraat

Begijnhof

Dit ommuurde pleinbegijnhof treedt je binnen via de groene toegangspoort aan de Zuivelmarkt. 13 huisjes met voorhof liggen hier rond een als tuin ingericht plein, met middenin de ruïnes van de voormalige begijnhofkerk. Grenzend aan het Jenevermuseum en de achterzijde van de nieuwe vleugel van Z33 krijg je hier een mooi contrast tussen hedendaags en historisch. Even terug in de tijd of gewoon even genieten van deze prachtige plek.

(Zuivelmarkt)
 

Begijnhof

Ossenkopsteeg

Een oase van rust tussen de Groene Boulevard en de binnenstad, dat is de verbinding van de Dr. Willemsstraat naar de Thonissenlaan. 

(Dr. Willemsstraat – Thonissenlaan)
 

Ossenkopsteeg
Share this page: