Anke Buckinx wijst de weg.

Radio- en televisiepresentatrice Anke Buckinx ruilde geboortestad 
Maasmechelen enkele jaren geleden in voor een vaste stek in Hasselt. 
De dagelijkse rit naar Vilvoorde neemt de jonge mama er graag bij. 
“Ik wil niet in een grootstad wonen. Doe mij maar klein en authentiek. Hasselt is perfect.”

TMF. Qmusic. Joe. Anke Buckinx is een gevestigde waarde op de radiogolven. Vijf vroege ochtenden per week - van 6 tot 9 uur - praat ze plaatjes aan elkaar met Sven Ornelis. Na schooltijd vind je haar bij haar driejarige oogappel Lou en vriend Tom. “We wonen intussen zo’n 6 jaar in Hasselt. Op een boogscheut van het stadscentrum. Ik wil hier niet meer weg. Alles bevindt zich op wandel- of fietsafstand. Dat is net zo plezant.”

No-nonsense keuken

Als we naar haar favoriete eetadres vragen, raakt Anke niet uitgepraat. “Ik hou van kleinschaligheid. Dat is precies wat je in Hasselt vindt: gezellige, fijne restaurantjes met pure smaken en een vlotte service. Neem nu Art Choc. Daar heb je een beperkt aantal gerechten, maar ze zijn bijna allemaal even lekker. De Frans-Italiaanse no-nonsense keuken is er simpelweg top. Ook fijn: ze vragen je op voorhand wat je niet lust en passen een gerecht zonder gedoe aan. Ik heb ook al gehoord dat het bij Ogst ontzettend lekker is. Dat plekje staat op mijn to visit-lijstje. Ik ben er nog altijd niet geraakt. Zonde. Voor een snelle en lekkere lunch trekken we naar hamburgerzaak Botanique of tapasrestaurant Juan Luis. Voor de beste pasta reserveren we een tafeltje bij Pocomatto. En als we zin hebben om thuis te eten, bellen we Domino’s Pizza. Of we halen veganistische nagerechtjes bij PEAS.

Anke Buckinx 48u

Als Lou kiest...

Gaat dochtertje Lou mee? Dan gaat het steevast richting Theatercafé. “Daar mogen kinderen gewoon zichzelf zijn. Er is een leuke speelhoek binnen én een grote speeltuin buiten. Lou maakt er elke keer nieuwe vriendjes. De kinderkaart is er ook ontzettend uitgebreid. En tijdens het wachten aan tafel krijgt Lou een kleurplaat en potloodjes”, vertelt Anke honderduit. “De Kinderboerderij in Kiewit is ook een topper. Eerst bezoeken we de geiten, kippen, konijnen en ezel. Daarna trekken we naar de speeltuin. Achteraf smullen we van gebak of schepijs bij Koe-vert, ook zo’n zaak met oog voor kleine bezoekers.”

Nog meer kinderpret

Papa Tom trekt regelmatig met Lou naar het Stedelijk Zwembad. “Gloednieuw en ontzettend kindvriendelijk”, zegt Anke. “Zowel binnen als buiten is het er leuk. En achteraf praat je nog wat bij in de Bermudas Beach Bar. Uiteraard scoren we ook als we naar Plopsa Indoor trekken. Je moet Lou haar oogjes zien fonkelen als we daar arriveren. Culturele uitstapjes?

Anke en Lou

Lou (3) weet perfect waar het ijssalon is.

Dat doen we minder. We zijn ontzettend fan van de Japanse Tuin. Ik kom daar helemaal tot rust. De begeleide wandelingen zijn een echte aanrader. Vergeet je camera niet als je in het voorjaar gaat. Misschien moet ik binnenkort ook eens met Lou naar Modemuseum Hasselt. Daar ben ik nog nooit geweest.”

Citytrippen in eigen stad

Een dagje shoppen, dat start je … met een goed ontbijt. Anke raadt ‘t Hemelhuys aan. “In dat charmehotel schuif je ‘s ochtends gewoon mee aan bij het buffet. Heel erg lekker! En een aangename gastvrouw. Paplou is sowieso verplicht op je shoppingdag. Daar moét ik altijd iets kopen. De twee zussen hebben een eigenzinnige kledingcollectie, maar ook hippe handtassen, fijne postkaartjes en mooie accessoires. Ook voor Lou tik ik er altijd wel iets op de kop. Net zoals bij Eigenwijs. Een ideale plek voor mama’s: toffe kinderkleding en speelse decoratie. Lou wil ook altijd op roltrappentour in de Inno, Mediamarkt en Zara. Dat hongertje daarna? Dat vullen we op met een lekker stukje taart bij Tarte Tatin. Om duimen en vingers van af te likken!”

Altijd iets te doen

Anke en Tom hebben een mooie, ruime rijwoning met fikse tuin – net buiten de Kleine Ring. Als je hen in Hasselt tegenkomt, is het dus vaak te voet. Of met de fiets. “Lou gaat in het centrum naar school. Af en toe verwen ik haar na schooltijd met een bolletje aardbeienijs van IJs van de Smaak. Ze weet perfect waar dat ligt! Ook het HAP Foodtruckfestival vindt ze plezant. Daarom is ‘t zo fijn om hier te wonen. Er is altijd wel iets te doen in de Hasseltse binnenstad: kermis, autoloze zondag, sportweekend, de Jeneverfeesten, Theater op de Markt, Pukkelpop, Winterland, … Vervelen is simpelweg geen optie.”