Waar eten in Hasselt? The Lady Chef of the Year 2016 serveert tips.

Waar eten in Hasselt? The Lady Chef of the Year 2016 serveert tips.

Lekkere tips van Anne-Sophie Breysem, Chaudfontaine Lady Chef of the Year 2015

September 2015: Anne-Sophie Breysem wordt verkozen tot Chaudfontaine Lady Chef of the Year. De Hasseltse werkt op dat moment nog maar vier jaar in de horeca, maar haar borden spreken al voor zich: verfijnde gerechten die subtiel de Franse keuken met Aziatische en wereldinvloeden verzoenen. Centraal staat het respect voor verse seizoensproducten. Ook Hasseltse streekproducten zoals jenever en speculaas krijgen er hun plekje.

De Kwizien ligt wat verborgen op het Jeneverpleintje, aan het Jenevermuseum. Wanneer ik ’s morgens het gezellige restaurant binnenstap, is Anne-Sophie al volop bezig met een ‘signature dish’: Gressingham eendenfilet met mousseline van aardappel en zwarte look, framboos en saus van Heidebitt – een kruidenlikeur op basis van Hasseltse brandewijn.

“Ik werk graag met Limburgse producten,” zegt Anne-Sophie. “Limburgse kazen, asperges en natuurlijk jenever. Jeneverbessen vind ik geweldig. Ik heb er al eens ijs van gedraaid. Van belegen jenever maak ik schuimpjes en sauzen. Het Oranjebitter elixer verschijnt soms in mijn koffiehapjes. Ook speculaas is heel dankbaar. Als crumble bij foie gras bijvoorbeeld.”

Aan het woord is een gepassioneerde chef. Toch startte het koken eerder als hobby. Tijdens haar opleiding Grafische Vormgeving besliste Anne-Sophie om ’s avonds hotelschool te volgen. Kwestie van op kot toch wat gezonde en lekkere gerechten tevoorschijn te kunnen toveren. Na de eerste module wist ze het met zekerheid: haar toekomst lag achter het fornuis. 

Snoepen van wat je thuis niet maakt

Na enkele maanden koude keuken in het Theatercafe, stapte ze naar de Kwizien. “Een restaurant dat 14/20 scoort bij Gault & Millau is ideaal om bij te leren. Marielle gaf me een kans. Eerst deed ik alleen de hapjes en koffiezoetjes. Daarna werd ik souschef onder Csaba Ignacz.” Toen haar jonge leermeester plots overleed, wilde eigenares Marielle graag verder met Anne-Sophie. En nu is ze Lady Chef of the Year. “Heel fijn natuurlijk, maar de verwachtingen worden er nog hoger door. Gelukkig ben ik intussen gewoon om met druk om te gaan. Elke dag moet je jezelf blijven bewijzen. Zeker als je die Gault & Millau-score wilt behouden.”

Anne-Sophie houdt van kwaliteitsingrediënten, van producten die niet voor de hand liggen en een zekere nostalgie oproepen: warmoes, snijbieten, aardperen, maar ook longhaas en steenbolk, een vis die als bijvangst aan wal wordt gehaald. “Ik ga graag op zoek naar ingrediënten die mensen zelf niet snel kopen. Dat vind ik zelf ook het leuke aan uit eten gaan: dat je kunt snoepen van dingen die je zelf thuis niet maakt.”

Een goed criterium voor haar favoriete snoepadresjes van Hasselt.

De favoriete snoepadresjes van Anne-Sophie

01 - Terrassen met locals

Zullen we starten met een terrasje? “Als het zonnetje schijnt, zet ik me graag aan het standbeeld van van Veldeke. Daar liggen twee volkscafés met gezellige terrassen. Hier komen veel Hasselaren, het leeft er echt. De drankjes zijn er ook goedkoop. Ik drink zelf geen bier. Geef mij maar een cava of wijntje. Of een cactusjenever. Dat heb ik leren appreciëren in mijn studententijd.” Cactusjenever – en heel wat andere ‘wittekes’ – staan ook op de kaart van het Borrelhuis. “Dat is ook zo’n verborgen terrasje in het midden van de stad. Hier kan het nog rustig zijn. Ideaal na een bezoek aan het Jenevermuseum ertegenover.

02 - Binnen lunchen

Over naar de lunch. “Het Smaaksalon is een prachtig historisch pand. Giovani Oosters werkt er met Limburgse producten. Van de Hasseltse Hapjes spreekt de gekonfijte varkenswang mij het meest aan. Of de Limburgse kazen. De Achelse Blauwe is een topper. Er zijn hier ook lekkere pannenkoeken. Bij de koffie wordt echte Hasseltse speculaas geserveerd.”

Anne-Sophie is ook fan van Pocomatto, een Italiaans restaurantje in de alternatieve Dorpsstraat met zijn leuke retrowinkels. “De kaart is beperkt maar de gerechten zijn top. De zaak wordt uitgebaat door twee vriendinnen. Ik zie hen soms buiten pepertjes op een handdoek drogen, om pikante olie te maken. Kleine dingen die een meerwaarde geven.” 

03 - Van lolly tot chocolademelk

Chocoladehuis Boon is ook zo’n locatie waar interieur, ambachtelijkheid en smaak samenvloeien. “Je kunt binnenkijken in het atelier waar alle chocoladecreaties tot leven komen. Ik durf hier al eens een warme chocolademelk te bestellen. Heel creatief geserveerd. Je krijgt opgestoomde melk met een lolly van chocolade. Die kan je dan zelf in je warme melk laten smelten. Een leuk ritueel.”

04 - Sfeervol aperitieven

Voor het diner is er nog tijd voor een aperitiefje. Binnen of buiten? “Binnen opteer ik voor Wijnbar Dito. Hier hebben ze heel veel wijnen per glas. Geef mij maar een Riesling. Dat vind ik een lekkere druif omdat er een zoetje inzit.”

Als het zonnetje mooi schijnt, beveelt Anne-Sophie Westpunt aan. “Westpunt ligt pal op de splitsing van de Blauwe Boulevard en het Albertkanaal. Het water spreidt zich hier helemaal voor je uit, alsof je zicht hebt op zee. Heel ontspannend, zo weg van de stad. Een leuke plek voor een Gin & Tonic. Dat doet me eraan denken: je moet zeker eens Korhaan-gin proeven. Uit Hechtel-Eksel. Heel lekker.” 

05 - Een lekker afzakkertje

Het avondeten vindt – hoe kan het anders – plaats bij De Kwizien. Suggestie voor de hoofdschotel? “Zwezeriken van Welsh lam met een mélange van granaatappel, rozijntjes, pijnboompitten, schaafsel van bloemkool, gebakken romanesco en een crème van bloemolie. Zwezerik is een favoriet van mij. Ik hou van vlees. Mijn grootouders hadden vroeger een veehandel in Halen. Ik zie mijn oma nog altijd de kiekens plukken in de tuin …”

Souvenirtip van Anne-Sophie

“Wil je de smaak van Hasselt mee naar huis nemen? Koop dan speculaas bij Fijnbakkerij Cools in de Kapelstraat. Van kinds af aan ga ik daar langs. De speculaas van Cools is iets minder dik en iets harder dan de typische Hasseltse speculaas. Het recept is geheim. De bakkerij bestaat al 150 jaar. Bij elke beet proef je de traditie.”