Prent: spiraal aan zweefrek op een blauwe achtergrond. Uit tentoonstellingscatalogus voor een tentoonstelling van de 'Research Group' in het Provinciaal Begijnhof Hasselt van 17 december 1967 tot 7 januari 1968

Expo: De Research Group, een kunstenaarscollectief (1967 - 1972)

Wordt verwacht in het najaar van 2024

 

De Research Groep was een kunstenaarscollectief dat in 1967 ontstond op initiatief van een aantal kunststudenten en hun docent: Hugo Duchateau, Jos Jans, Hélène Keil, Dré Sprakenis, Jan Withofs en Vincent Van den Meersch. Ze speelden met hun beeldende werk en acties in op de internationale tendensen, zoals Pop Art, Fluxus en de zogenaamde Nouvelle Tendance-groepen. Maar ook meer lokale invloeden zoals de groep en galerie Helikon, de galerie Karkant of een happening zoals ‘Dichters in het Dorp’ in Zepperen (1966) met dichters als Remco Campert en Simon Vinkenoog waren belangrijke invloeden. Zo kwamen ze in contact met Nederlandse Provo-leden, zoals de in Maastricht woonachtige Kees Graaf die hun zeefdrukken zou verzorgen en die door de groep gezien werd als een officieus zevende lid.

Voor de Research Group was het werken in collectief, maar met behoud van een individuele stijl, een manier een manier om meer effect te hebben dan als individuele kunstenaars en zo ‘de provinciale grenzen te doorbreken'. De groep toonde haar werk in binnen- en buitenland, onder meer in Brugge en Antwerpen, maar ook in Duitsland en Engeland. De leden waren zeer goed geïnformeerd over de internationale kunstactualiteit en richtten zich heel bewust op kunst in de openbare ruimte om zo een breder publiek te bereiken. Hun gebruik van de zeefdruk kan onder deze zelfde noemer geplaatst worden. Tegelijkertijd speelden de afzonderlijke leden ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van het plaatselijke kunstonderwijs.

Nu ruim 50 jaar later is het duidelijk dat het speelse en ludieke werk van de Research Group niet alleen nog altijd even fris is als destijds, maar dat het ook actueler is dan ooit. De invloed van de Research Group op lokale ontwikkelingen in het kunstonderwijs en de invloed op hun leerlingen heeft inspirerende sporen nagelaten, met name in hun verwijzing naar onderzoek als drijfveer voor hun activiteiten als kunstenaars.

De tentoonstellingen en begeleidende publicatie worden samengesteld door Edith Doove die in 1989 haar licentiaatsthesis aan de Universiteit van Leiden schreef over de groep. Als overkoepelende titel koos zij voor RE-SEARCH waarmee zowel verwezen wordt naar de naam van de groep, maar ook naar een internationale tendens om te her-nemen, terug te kijken naar een recente geschiedenis om daaruit lessen of inspiratie te putten. Een grafisch vormgegeven landschapstekening van invloedrijke relaties tussen plaatselijke leraren en hun leerlingen zal hiervoor als basis dienen.

In Het Stadsmus zal de focus vooral liggen op het werk van de Research Group zelf. De samenwerking met PXL-MAD Research zal specifiek draaien rond de inspirerende wisselwerking tussen leraar-leerling in het kunstonderwijs. Rond dit thema zal een internationaal meerdaags symposium georganiseerd worden.